Je gezondheid zelf positief beïnvloeden: dat is het uitgangspunt van de online persoonlijke gezondheidsomgeving Gezondheidsmeter. Patiënten met chronische aandoeningen kunnen sinds 2010 een eigen dossier bijhouden en geven hun zorgverleners toestemming mee te kijken. Sinds kort kunnen patiënten hun eigen Fitbit (activiteitentracker) aansluiten. Bewegen heeft een bewezen positieve invloed op gezondheid. De Fitbit stimuleert die beweging en de zorgverleners zien dat patiënten ermee aan de slag gaan.

 

Informatie activiteitentracker mee in consult
Om een eerste indruk te krijgen hoe dat in de praktijk gaat, bieden vier ziekenhuizen de Fitbit bij 60 personen aan. De ziekenhuizen werken al langer met de Gezondheidsmeter en zijn dus gewend om de informatie die mensen zelf noteren in hun online dossier te betrekken bij de behandeling.
Nieuw is dat de gegevens vanuit de Fitbit-activiteitentracker (alleen met toestemming van de patiënt) worden meegenomen tijdens het consult in het ziekenhuis. De Fitbit wordt aangeboden aan patiënten met diabetes, COPD en Multiple Sclerose die gebruik maken van de Gezondheidsmeter.

Bianka Mennema, longarts bij het Havenziekenhuis, is blij met deze ontwikkeling.
“Wij behandelen veel patiënten met COPD. Voor hen is regelmatig bewegen erg belangrijk. Mensen krijgen een betere conditie en zijn minder vatbaar voor longaanvallen. Toch is starten vaak lastig, mensen voelen zich in het begin vaak benauwder. We hopen patiënten met de Fitbit toch in beweging te krijgen. Wij kijken mee en kunnen hun vragen beantwoorden. Die korte lijnen worden erg gewaardeerd.”

Ook Hans in ’t Veen, longarts bij het Franciscus Gasthuis is positief. ”Bewegen komt als vast onderdeel terug in de Ziektelastmeter COPD. Dit is een instrument dat we ontwikkeld hebben om mensen inzicht te geven. We zijn erg benieuwd hoe de mensen reageren als wij ze een Fitbit geven. Gaan ze inderdaad meer bewegen en willen zij de data met ons delen?

Met bewegen sparen voor speelkaarten
Directeur Esther van Noort van Gezondheidsmeter PGO: “Wij ontwikkelden het online platform voor deze patiëntencategorieën samen met de patiënten zelf en met dokters en verpleegkundigen. Er zijn nu modules voor 50 verschillende ziektebeelden beschikbaar. Daarin meten mensen, ontvangen zij stuurinformatie op het dashboard, raadplegen de kennisbank en stellen vragen via het eConsult aan de eigen dokters. We sluiten nu als eerste persoonlijke online gezondheidsomgeving een consumentenproduct als de Fitbit aan. We gebruiken daarbij de visualisaties van de activiteitentracker zelf, maar voegen ook een uniek element toe: voor elke 4.000 stappen die mensen lopen sparen ze voor een stok speelkaarten. Deze kaarten worden ook toegestuurd naar de mensen.

Het is een spannend project dat nieuw is voor de medische wereld. Hoe reageren mensen op de combinatie van een medisch product met consumentenproduct’? Hoe reageren mensen met een aandoening op de ‘gamification’? Is het een extra stimulans om te blijven bewegen?

Als de reacties positief zijn kan het een belangrijke stap vooruit zijn. Met een steeds ouder wordende bevolking is het echt nodig dat mensen zelf ook actiever worden. Gelukkig zijn er nu ruim 100.000 mensen die dagelijks online informatie aan hun zorgverleners geven. Daardoor kan de zorg toegankelijk en betaalbaar blijven. Met de stimulans tot bewegen via de activiteitentracker willen we daar graag aan bijdragen.”

Illustratie: fragment bovenstaande video.

Bron: Havenziekenhuis