MR-Linac. Foto: Catharina Ziekenhuis

Ook de artsen in het Catharina Kanker Instituut (CKI) hebben voortaan de beschikking over een MR-Linac. Dankzij dit nieuwe bestralingstoestel met ingebouwde MRI-scanner, kunnen artsen nog preciezer werken en hoeft er bij een aantal soorten kanker veel minder vaak bestraald te worden. CKI in Eindhoven is, na onder meer UMC Utrecht en het Antoni Van Leeuwenhoek, de zevende plek in Nederland waar deze technologie beschikbaar is.

De MR-linac is vooral gericht op tumoren in de longen, bovenbuik en het bekken. Deze tumoren zijn met een MR-Linac beter zichtbaar. Daarnaast kan het toestel een bewegende tumor continu volgen, waardoor minder gezond weefsel bestraald wordt.

Minder vaak bestralen

Klinisch fysicus Coen Hurkmans vindt het toestel een fantastische toevoeging voor het CKI. “Doordat we nog nauwkeuriger kunnen werken, kunnen we op een veilige manier meer dosis per zitting geven. Bij prostaatkanker hoeven we straks nog maar vijf keer te bestralen, tegen twintig keer nu.” Het eerste jaar kunnen 200 patiënten behandeld worden en dat aantal patiënten groeit door tot vierhonderd per jaar. Jaarlijks komen 3.600 patiënten naar het Catharina Ziekenhuis voor een bestralingsbehandeling.

‘Kans op bijwerkingen kleiner’

De MR-linac kan live tijdens de bestralingsbehandeling de tumor in beeld brengen. Daardoor kan bijvoorbeeld de beweging van tumor of nabij gelegen organen tijdens de bestraling gevolgd worden. De bestraling kan dan ‘live’ worden aangepast. Radiotherapeut Heike Peulen: “Doordat we nauwkeuriger kunnen bestralen en omliggende organen zien, raken we minder gezond weefsel en is de kans op bijwerkingen kleiner.”