De tweede Proof It! Award is gewonnen door Totem Open Health. De prijs is  een bedrag van Euro 5.000,-.
De twee andere finalisten, Adjuvo Motion en Peekaboo, wonnen elk een tweede prijs van Euro 2500,-. In totaal dongen 15 innovatieve ideeën mee voor de award op het gebied van Life Sciences, Health en Technology.
De finalisten
Adjuvo Motion – De M-Brace is een robotische brace voor mensen die na een beroerte een verlamde arm hebben. M-Brace stelt hen in staat zelf thuis met een mantelzorger te oefenen. Dat betekent tot vier keer meer oefenen terwijl tien procent op de directe zorgkosten wordt bespaard.
Totem Open Health – Totem Open Health staat voor een open source platform voor ‘health wearables’. Geen gesloten systemen, geheime algoritmes en zwervende data, maar een open systeem met de data voor de gebruiker.
Peekaboo – Peekaboo zet een echo met behulp van virtual reality om in een echt beeld van de baby voor de ouders: een eerste ontmoeting voor de geboorte. Het stelt ouders in staat zich nog eerder en beter te hechten aan hun kindje.
De pitches
Gijs den Butter, Adjuvo Motion: “Bij mensen die aan een beroerte een verlamming overhouden, hangt revalidatie voor een groot deel af van oefenen. Met de M-Brace kan dat zelf thuis en daardoor veel intensiever dan alleen alleen als er professionals bij zijn. Met ons tweede prototype werken we al samen met het Sophia Revalidatiecentrum en we zijn bezig met het CE-keur. Onze pay-off: ‘Let’s move together’ geldt zowel richting partners als richting eindgebruikers.”
Diderik van Wingerden, Totem: “Volgens onderzoeksinstituut Garner zijn er in 2016 negentig miljoen wearables. Een derde van de gebruikers stopt na een half jaar, ze kunnen aan de gesloten systemen zelf niets veranderen. Aan Totem Open Health kan iedereen zelf waarde toevoegen. We zijn al in gesprek met vijftien zorginstellingen en onderzoeksinstituten die dat daadwerkelijk willen waarmaken. Het gaat om het herdefiniëren van Wearable Health Technology.”
Nitzan Merguei, Peekaboo: “Ouders moeten nu negen maanden wachten voordat ze hun kindje zien. Wij verkorten die tijd en geven hen de gelegenheid zich al aan hun kind te hechten voordat het geboren is. Zeventig procent van de aanstaande ouders spreekt dat aan. Peekaboo staat voor de toekomst van medische beeldvorming. Onze volgende stap is een prototype.”
De Juryvoorzitter
Juryvoorzitter, Medical Delta-directeur Menno Kok: “De vijftien inzendingen waren zeer verschillend. Dat is goed te zien aan de finalisten, die er voor ons echt uitsprongen. Omdat die drie dicht bij elkaar lagen, gaf de pitch de doorslag en voor ons was dat Totem Open Health, de naam van het health initiatief van Totem. Daarnaast zijn er twee gelijkwaardige tweede prijzen. Peekaboo voelt heel goed deze welzijnsbehoefte aan, waarvoor daarnaast ook medisch inhoudelijke toepassingen zijn. Adjuvo Motion heeft een technisch mooi product èn staat open voor wensen van revalidatieartsen en patiënten. Alle drie finalisten hebben een goed uitgebalanceerd team, waarin technologie, business development en medische inhoud gelijkwaardig zijn. Totem Open Health doet iets dat voor de hand ligt, maar waar niemand was opgekomen. Het is een platform waar de gebruiker alles in de hand heeft en compatibiliteit geen probleem oplevert. Ik hoop dat de prijswinnaars het succes en de exposure van deze prijs kunnen benutten… en dat ze klaar zijn voor de volgende wedstrijd. Dat zit wel goed, denk ik. Naast het product zit de kans op succes net zo goed in de kwaliteit en uitstraling van het team, wat je in de ogen ziet van degene die de pitch doet.”
De Winnaars
Diderik van Wingerden en Robbert Mica: “De voordelen van open source zijn: lage kosten, hogere kwaliteit, een snellere innovatiecyclus en geen ‘vendor lock-in’. De hardware is geen geheim en je data gaat gewoon op je eigen micro-SD-kaart. Die gaat nergens heen als jij dat niet wilt. Totem Open Health is een alternatief voor producten van de Amerikaanse technologiereuzen die alle data op hun servers verzamelen. Wij vinden ‘privacy by default’ heel belangrijk in een wereld waarin alles ‘connected’ is. We worden niet zenuwachtig van die grote partijen, we willen de wearable markt herdefiniëren. We zijn finalist bij de UN ‘Wearables for good’ en hebben subsidie van het EU-programma Fiware ontvangen. En het eerste product is er al. Zorginstellingen en onderzoeksinstituten zijn enthousiast. Ook voor huisartsen is het handig; als je een afspraak maakt kun je de Totem Health Sensor gaan dragen. Op de afspraak zeg je ‘ik voel me niet lekker’ en de arts leest vervolgens aan de data af wat dat concreet inhoudt. Op dit moment hebben we een temperatuursensor en een gyroscoop en accelerometer geïntegreerd, in de volgende versie willen we ook een hartslagmeter. Ons verdienmodel? Voor ons geen patenten, venture capital, valley of death en de lokroep van miljarden. We vragen een eerlijke prijs voor de hardware – een beschermd merk. Verder doen we in open samenwerking projecten en verlenen we diensten rond het platform. Misschien een Europese benadering die kan aanslaan.”
Foto: Totem Open Health Team: Robin van Emden, Diderik van Wingerden, John Tillema, Robbert Mica, Dimer Schaefer