Woensdagmiddag 2 november a.s. wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een herdenkplek geopend voor kinderen die in het ziekenhuis zijn overleden. Gebleken is dat bij veel ouders behoefte is aan een plekje in het ziekenhuis waar zij hun kind kunnen herdenken. De herdenkplek bestaat uit twee kunstwerken; één in de kapel en één in de tuin van het ziekenhuis. De werken zijn ontworpen door kunstenares Irene Oostdam.

In een besloten bijeenkomst op 2 november kunnen ouders die hun kind hebben verloren en hun naasten een vilten bladvorm aan het kunstwerk toevoegen. Aan dit blad hangt een kaartje met ruimte voor een persoonlijke boodschap, de naam van hun kind, een korte tekst of kleine tekening. Dit vilten blaadje kan aan het kunstwerk in de kapel worden toegevoegd, als tastbare herinnering.

Ieder jaar vindt in de lente een bijeenkomst plaats waarvoor ouders worden uitgenodigd. Zij hebben dan de mogelijkheid om hun persoonlijke bladvorm uit het kunstwerk weer mee te nemen naar huis. Als symbool voor alle overleden kinderen wordt dan één bladvorm in metaal in het tweede kunstwerk geplaatst in de buitentuin van het JBZ. Ouders kunnen dan zaad van wilde bloemen zaaien bij het kunstwerk waardoor het in de weken daarna omringd wordt door bloemen.

Officiële opening
De officiële openingsbijeenkomst  is van 15.30 uur tot 16.30 uur en voor iedereen toegankelijk. Tijdens de bijeenkomst wordt naar muziek geluisterd en worden ervaringen gedeeld. Kunstenares Irene Oostdam geeft vervolgens een toelichting bij de kunstwerken. Aansluitend plaatsen we één symbolisch blad in een kunstwerk in de tuin van het JBZ. Hierna is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Aanmelden voor deze bijeenkomst wordt op prijs gesteld maar is niet noodzakelijk.

De afdeling verloskunde en de vakgroep geestelijke verzorging zijn initiatiefnemers van de herdenkplek. Het project kon gerealiseerd worden dankzij bijdragen van de Stichting Vrienden JBZ en verschillende afdelingen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ook is dit project verkozen tot ‘aanvrager van het jaar’ bij het Monuta Charity Fund.

Foto: Herdenkplek, kunstwerk Irene Oostdam

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis