Ziekenhuis Gelderse Vallei - openingshandeling van het nieuwe OK-centrum
De openingshandeling van het nieuwe OK-centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei -

Op 8 oktober opende Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede zijn compleet nieuwe operatiecentrum. Het vernieuwde complex telt 10 operatiekamers, waarvan 1 hybride. Op die laatstgenoemde OK is een combinatie van hightech chirurgie en beeldvorming mogelijk.

Het ontwerp van het nieuwe operatiekamercomplex is ruim en licht. De state-of-the-art digitale systemen zijn geïntegreerd en de beeldschermen hangen ooghoogte voor het OK-team. Twee operatiekamers zijn gereserveerd voor kortdurende ingrepen, zoals galblaas-, kniekijk- en liesbreukoperaties. Deze ingrepen kunnen efficiënt worden ingepland. Tot slot is er een voorbereidings- en uitslaapkamer speciaal voor kinderen. De inrichting van deze ruimten is zoveel mogelijk kindvriendelijk.

‘We hebben nu een gloednieuw operatiecentrum dat aansluit bij alle eisen en wensen voor alle typen operaties. De technische ruimten zijn boven het operatiecentrum, daardoor is het mogelijk om onderhoud per OK te doen’, aldus bouwmanager Theo Spoelstra op de ZGV-site.

Ingewikkelde operatie

Het nieuwe operatiecentrum is gebouwd pal naast de voormalige OK’s. Op zichzelf ook een ‘ingewikkelde operatie’ omdat in 8 fasen, op en naast de plek waar geopereerd werd, steeds een deel werd opgeleverd. De chirurgische behandelingen moesten gewoon doorgaan.

‘Zo kwam het voor dat er al in nieuwe OK’s werd geopereerd, terwijl er daarnaast werd gebouwd en we ook nog opereerden in de oude OK’s. De hele vernieuwbouw is een megaprestatie geweest’, vertelt Paul Keusters, manager facilitair bedrijf.

Janet Rekker, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het OK-complex, vult aan: ‘Tijdens dit enorme project speelde ook de coronapandemie. Hierdoor lag de bouw eerst 3 maanden stil en waren er daarna ook veel zieken, zowel onder het ziekenhuispersoneel als bij de bouwer.’

Prachtig resultaat

RvB-lid Arjen Hakbijl: ‘Ik heb groot respect voor ons OK-team en het team van BAM Bouw en Techniek-regio Oost die dit zo goed voor elkaar hebben gekregen. Het was met recht een mega-operatie met een resultaat waarop we heel erg trots zijn.’