Ouder worden 2040 - foto 2 joggende ouderen

Op 21 april is de Transformatieagenda van het programma Ouder worden 2040 gepresenteerd. Binnen dat programma werken organisaties en partijen samen om de samenleving voor te bereiden op de veroudering die in 2040 zijn demografisch hoogtepunt zal bereiken.

Publieke en private organisaties, kenniscentra en onderzoeksinstituten, overheid en burgers werken samen in het programma Ouder worden 2040. De inzichten uit de eerst twee programmajaren zijn gebundeld in de Transformatieagenda. Zoals de naam al zegt is dat niet alleen een toekomstschets, maar ook een routekaart met een ambitieuze ‘to-do-lijst’ rond vijf thema’s:

  • Meedoen: van oud zijn naar goed ouder worden;
  • Ertoe doen: van betrokken werk naar waardevolle bijdrage;
  • Samen doen: van eigen huis naar samen-wonen;
  • Vitaal doen: van liever niet ziek naar meer vitale jaren;
  • Digitaal doen: van individueel innoveren naar digitaal verbonden.

Tijdig in actie

De presentatie van deze transformatieagenda moet een maatschappelijke beweging aanjagen. Toekomstscenario’s moeten het voorstellingsvermogen van de demografische opbouw vergroten, en draagvlak vinden voor manieren om daarmee om te gaan. Dat is een voorwaarde om tijdig in actie te komen met strategische beslissingen en innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, zorg en technologie.

Transformatieagenda downloaden

>  De transformatieagenda is te downloaden van de programmasite Ouder worden 2040