Johan Holstege wordt in het HagaZiekenhuis vanwege alvleesklierkanker behandeld met chemokuren. “Ik lag altijd op een prachtige kamer, toch miste ik iets.”
Vanaf eind juli 2014 heeft hij hiervoor veel weekenden in een eenpersoonskamer gelegen. In die periode bouwden hij en zijn echtgenoot Edwin van Wijland een bijzondere band op met de verpleegkundigen van de verpleegafdeling Oncologie/Interne geneeskunde. Johan: “Ik lag altijd op een prachtige kamer, toch miste ik iets. Edwin en ik namen daarom het initiatief om aan de afdeling abstracte schilderijen van kunstenaar Ronald Hunter te schenken. We kozen voor schilderijen met een positieve uitstraling: optimistisch, fris en helder. Blauw en groen zijn kleuren die daar goed bij passen.”
Positieve invloed
“Wij zijn heel blij met de prachtige schilderijen en het initiatief van Johan,” zegt Jacqueline Bos, unithoofd verpleegafdeling 15e etage die de schilderijen op 3 september in ontvangst nam. “Het is fantastisch dat iemand op deze wijze zijn waardering voor een afdeling laat blijken. De kunst past binnen de Planetreegedachte van het HagaZiekenhuis: het bijdragen aan iemands welbevinden wat de gezondheid van de patiënt positief kan beïnvloeden. Patiënten reageren enthousiast en ook de verpleegkundigen en bezoekers waarderen het enorm.”
Johan hoopt dat hij met de schenking anderen kan stimuleren. “Mensen kunnen met hun creativiteit en binnen de mogelijkheden iets betekenen voor patiënten, bezoekers en medewerkers”, zegt hij. “Je kunt lid worden van de stichting HagaVrienden, maar je kunt ook een ander soort bijdrage leveren. Het HagaZiekenhuis staat hier ook zeker open voor.”
Foto: [Vlnr] Jacqueline Bos, unithoofd verpleegafdeling 15e etage, de heren Johan Holstege en Edwin van Wijland. Foto: Studio Oostrum.
Bron: HagaZiekenhuis