Leerlingen van basisschool De Hazesprong in Nijmegen gaan in hun klas ervaren hoe spannend de wetenschap kan zijn.
Die dag doen ze proefjes en krijgen ze hulp van onderzoekers uit het Radboudumc. De middag vindt plaats in de aanloop naar de Radboud Researchers’ Night, die vrijdag plaatsvindt in Lux.
Onderzoeker Gerben Ferwerda van het Laboratorium Kinderinfectieziekten van het Radboudumc laat de leerlingen woensdag een filmpje zien waarin hij verschillende onderzoekers ondervraagt over pijn en jeuk. Zo komen de leerlingen te weten wat pijn eigenlijk is, waarom een pleister helpt, hoe het komt dat krabben helpt tegen de pijn maar niet tegen de jeuk. En waarom je beter een zalfje kunt smeren als je jeuk hebt, maar beter een pilletje tegen de pijn. En als je iemand wakker wilt krijgen, kun je dan beter kietelen of knijpen?
Geïnspireerd door deze vragen, gaan de leerlingen daarna zelf aan de slag met hun docent om aan de hand van een aantal eenvoudige proefjes te leren hoe je gevoeligheid en pijn kunt meten. Ook krijgen ze de kans eigen bedachte vragen over pijn en jeuk te onderzoeken. Daarbij krijgen ze hulp uit het ziekenhuis door te skypen met wetenschappers in het Radboudumc. De resultaten van de eigen bedachte proefjes zullen, net als op een echt wetenschappelijk congres, worden gepresenteerd op posters, die na afloop in de aula van de school worden gepresenteerd.
De middag wordt gehouden als onderdeel van de Radboud Researchers night, die vrijdag 25 september plaatsvindt in Lux. Tijdens de Radboud Researchers’ Night ervaart de bezoeker wetenschap en technologie met alle zintuigen. Er valt te zien, luisteren en voelen, maar ook te proeven en te ruiken tijdens live experimenten, interactieve demonstraties, cabaret, dans- en muziekvoorstellingen en andere shows. Over hoe tweets je leeftijd verraden, hersenonderzoek als kunstvorm en een app die helpt bij een gezondere leefstijl en kankerpreventie. Tijdens de Radboud Researchers’ Night kun je persoonlijk met onderzoekers in gesprek en wetenschap zien en ervaren.
Kaarten kosten € 7,50 (€ 5 voor studenten) en zijn verkrijgbaar via: www.radboudresearchersnight.nl.
Ferwerda ontwikkelde deze middag in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Nijmegen. De wetenschapsknooppunten gaan uit van de didactiek van het onderzoekend en ontwerpend leren. Leerlingen worden daarbij gestimuleerd om zelf actief kennis te vergaren, door vragen te stellen, door onderzoek te doen en zo tot oplossingen te komen. Het accent ligt dus, naast het opdoen van kennis, op het aanleren van onderzoeksvaardigheden en het ontwikkelen van een onderzoekende houding.
Meer info