De Franse tech start-up N-Vibe heeft een innovatief navigatiemiddel ontwikkeld voor blinden en slechtzienden, bestaande uit twee smartbands (een voor elke pols) en een mobiele applicatie. Na het invoeren van de gewenste bestemming in de app, leiden de smartbands de gebruiker door middel van haptische feedback (vibraties) van A naar B. Vorige maand heeft N-Vibe in samenwerking met Bartiméus, Visio en Running Blind in Nederland en Brailleliga en Licht & Liefde in Vlaanderen een pilot afgerond.

Charlie Galle, CEO en oprichter van N-Vibe, herkende onder blinden en slechtzienden de behoefte om zich op een minimaal invasieve manier, onafhankelijk en veilig te kunnen voortbewegen. Met N-Vibe kan de gebruiker zich tijdens het lopen focussen op een gesprek of omgevingsgeluiden. Pilotdeelnemer Bob Crosset gebruikt N-Vibe tegenwoordig elke dag. “N-Vibe is discreet en heel gemakkelijk te gebruiken. Ik gebruik het in combinatie met mijn blindengeleidenhond. Dit maakt navigeren naar nieuwe, onbekende plekken erg gemakkelijk.” 

Ingebouwde kompasfunctie
Jolanda Kremer, mobiliteitstrainer bij Visio, testte N-Vibe uitvoerig samen met een van haar cliënten en is positief over de ingebouwde kompasfunctie, waarbij de smartbands gaan trillen op het moment dat de gebruiker in de goede richting staat om de route te starten. “Normaliter zegt een navigatie app ‘start in zuidwestelijke richting’. Ik weet zelf niet welke richting dat is, laat staan een blinde of slechtziende.” Als nadelen van N-Vibe noemt ze dat de gebruiker de berekende route van N-Vibe niet zelf kan bepalen en deze niet altijd over voelbare oversteekpunten gaat. Momenteel is N-Vibe bezig deze functionaliteiten te ontwikkelen.
Naast in Frankrijk is N-Vibe inmiddels ook beschikbaar in Nederland en Vlaanderen.

Op YouTube is een filmpje te zien met een demonstratie van de N-Vibe.