Het Radboudumc in Nijmegen gaat vier artificial intelligence-labs opzetten. Daartoe is een subsidie van 16 miljoen euro beschikbaar gesteld door NWO en een aantal bedrijven. De labs gaan AI ontwikkelen voor nauwkeurige inschatting van de risico’s bij vernauwing van de kransslagader, verbeterde diagnosticering en behandeling van prostaatkanker, thuis meten van parkinsonsymptomen en geautomatiseerde analyse van scans bij longkanker.
De vier nieuwe labs zijn onderdeel van het ROBUST-project, onder leiding van de UvA. In totaal omvat dat project zeventien nieuwe AI-labs met een budget van 87 miljoen euro. Elk van de nieuwe labs krijgt geld voor een onderzoeker, tien promovendi en ondersteuning. De subsidie komt van NWO en bedrijven vanuit een nieuwe financieringsvorm van NWO: het langetermijnprogramma (LTP). Dat faciliteert structurele samenwerking tussen publieke en private partijen en kennisinstellingen. Er gaan voralsnog vier projecten van start.
Stent bij vernauwde kransslagader?
Het lab CARA, het Cardiology lab with Abbott, Radboudumc and Amsterdam UMC, wil voorspellen wat de risico-batenverhouding is van stentplaatsing in een vernauwde kransslagader. Cardiologen willen een toekomstig hartinfarct voorkomen, maar patiënten niet onnodig behandelen. De beeldvormende techniek optische coherentietomografie (OCT) moet gaan helpen. Hierbij beweegt een kleine camera door de kransslagader en maakt honderden beelden. Analyse daarvan met hulp van AI-algoritmes geeft inzicht op het risico op een hartinfarct. Deze algoritmes moeten direct na het maken van de OCT-beelden een behandeladvies genereren.
Gepersonaliseerd scannen bij verdenking prostaatkanker
Het Healthy AI-lab staat onder aansturing van Henkjan Huisman, hoogleraar Medical Imaging AI bij de afdeling Beeldvorming. Het lab is een samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente en Siemens Healthineers. Het gaat nieuwe AI-toepassingen ontwikkelen en implementeren voor diagnosticering en behandeling van prostaatkanker. Huisman op de site van het Radboudumc: “We gaan bijvoorbeeld AI inbouwen in MRI-scanners om ze efficiënter te maken. De AI-algoritmes in de scanner bepalen al na het maken van een paar beelden of de kans op kanker extreem klein is, wat bij een grote groep patiënten zo zal zijn. In dat geval stopt de scan vroegtijdig en dat maakt de zorg sneller en goedkoper. Als de algoritmes twijfelen, maken we juist meer beelden. Dat voorkomt onnodige biopten en geeft beter gerichte behandelingen. Uniek aan dit project is dat AI efficiënt bewaakt wordt door experts in een nieuw systeem dat continu data krijgt, zodat AI leert ven elke patiënt.”
Met smartwatch thuis parkinson meten
Het lab AI for Parkinson is een project van Radboudumc en Verily Life Sciences, een bedrijf dat zicht richt op ‘precision health’. Verily ontwikkelde een smartwatch waarmee parkinsonpatiënten thuis ziektesymptomen kunnen meten, zoals trillen, moeite met lopen en variatie in de hartslag. Die monitoring vindt nu in het ziekenhuis plaats door de neuroloog, maar is een momentopname in een veelal fluctuerend beeld. De smartwatch meet continu en op een objectieve manier beweging en hartslag, en wordt gemiddeld 21 uur per dag gedragen gedurende twee tot drie jaar. Nieuwe AI helpt bij de analyse van alle metingen. Zo ontstaat een beter symptoombeeld. In de toekomst is de smartwatch beoordeling van nieuwe therapieën voor parkinson.
Automatisering bij longkankerscans
Senior onderzoeker Colin Jacobs van de afdeling Beeldvorming leidt het lab MERAI, MeVis and Radboudumc AI lab, een samenwerking met MeVis Medical Solutions. Dit lab ontwikkelt AI voor betere analyse van CT-scans bij verdenking op longkanker, zowel voor screening als vroege opsporing. AI moet uit kunnen sluiten dat op de scan longkanker zichtbaar is, en zo een voorselectie maken. De radioloog kijkt dan alleen nog naar de verdachte gevallen. Dat helpt de werklast te beperken die gemoeid is met de verwachte stijging van kankerdiagnoses door vergrijzing. Met de techniek wordt ook voorgesorteerd op de mogelijke invoering van een bevolkingsonderzoek voor longkanker.