Voor de eerste keer is op 21 juni bij een patiënt van het Radboudumc de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht.

Het nieuwe type pacemaker is negentig procent kleiner dan de traditionele en wordt in zijn geheel via een bloedvat in de lies direct in de rechter hartkamer geplaatst.

Door de nieuwe methode vermindert de kans op complicaties zoals een bloeding of klaplong tijdens het plaatsen. Door de ligging van de pacemaker, is deze niet meer zichtbaar vanaf de buitenkant. Een ander groot voordeel is dat de levensduur niet meer afhankelijk is van slijtage van de geleide draad. “Deze nieuwe pacemaker maakt de zorg voor onze patiënten met hartritmestoornissen nog beter. Wij zijn er trots op als eerste ziekenhuis in de regio deze zorg te verlenen aan onze patiënten. Het herstel na de ingreep zal korter zijn dan bij een conventionele pacemaker”, aldus drs. Sjoerd Westra, cardioloog in het Radboudumc, die de eerste implantatie uitvoerde.

90 procent kleiner
De mini-pacemaker is 90 procent kleiner dan een traditionele pacemaker – niet veel groter dan een vitaminepil en weegt slechts twee gram. De pacemaker wordt in zijn geheel op de juiste positie in de rechter kamer vastgehaakt. Het apparaatje zelf zorgt voor piepkleine stroompjes om het hartritme op peil te houden.

Uit een recente studie blijkt dat bij 725 patiënten de pacemaker in 99 procent goed geplaatst kon worden. Het Radboudumc zal de komende jaren alle implantaties van deze nieuwe pacemaker bijhouden in een nationale registratie. Naast het Radboudumc zijn onder andere het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven bij deze registratie betrokken.

Bron: Radboudumc