Foto: Iina Luoto / Pexels.com

Het grote restaurant van het Radboudumc in Nijmegen is sinds januari plasticvrij. Samen met partner Vermaatgroep streeft het ziekenhuis ernaar om zo min mogelijk C0-2 uitstoot te hebben en zo min mogelijk afval te produceren.

Bert van den Broek van de Vermaatgroep: “We gebruiken ín het restaurant geen plastic meer. Denk hierbij aan plastic saladebakjes, plastic bekertjes met bijvoorbeeld zuiveldranken en voorverpakt broodbeleg. In de keuken zélf is het nog niet haalbaar om 100% plasticvrij te werken omdat dierlijke producten vanuit hygiënisch oogpunt in een plastic verpakking geleverd worden of in een verpakking met plastic coating aan de binnenzijde. De ontwikkelingen op dit gebied gaan vrij snel dus zodra het mogelijk is om dat laatste stapje te zetten, gaan we ook voor een plasticvrije keuken.”

Echt servies

In het restaurant wordt echt servies en bestek gebruikt en statiegeldflesjes frisdrank aangeboden. Er zijn geen stuksverpakkingen meern voor bijvoorbeeld broodbeleg. Van den Broek: “Salades zitten in weckpotten en huisgemaakte broodsalades in glazen potjes. Bij voorkeur verkopen we geen blikjes en flesjes maar liever fruitwater en siropen die de gast zelf kan tappen. Als er dan tóch ergens sprake is van een verpakking dan kiezen we voor recyclebare materialen. Dat zijn dus items die uit één materiaal bestaan.”

Direct keuze maken

Een groot verschil is, dat de klant nu aan het begin de keuze maakt voor meenemen of direct opeten. Wil je namelijk gelijk opeten dan pak je herbruikbaar servies. Voor meenemers zijn papieren borden beschikbaar. “De overgang naar plasticvrij heeft in principe geen invloed op de prijs” zegt Van den Broek. Ik verwacht niet dat de prijzen veranderen.” In de nabije toekomst wil het Radboudumc op meer locaties plasticvrij worden. Van den Broek: “We merken dat de overstap naar plasticvrij en de veranderingen in materialen best wat impact hebben op ons productieproces én het verkoopproces. We willen eerst leren van het restaurant en dan met de opgedane kennis zo snel mogelijk de andere locaties laten volgen.”

Bron: Nieuwsbericht Radboudumc