De KU Leuven neemt de allereerste plaats in op de lijst van de meest innovatieve universiteiten van Europa, zoals die opgesteld wordt door Thomson Reuters.

Op twee staat Imperial College London, en op drie Cambridge.

De ranking brengt tien parameters met betrekking tot onderzoeksoutput in kaart. Daarbij horen artikels in wetenschappelijke tijdschriften, maar ook patentaanvragen, waarmee een universiteit haar onderzoeksresultaten beschermt en commercialiseert. De meting slaat alleen op Europese universiteiten.
“De meest innovatieve universiteit van Europa is de KU Leuven. Ze verdient haar eerste plaats gedeeltelijk op basis van haar grote aantal invloedrijke uitvindingen. Haar onderzoekers dienen meer patentaanvragen in dan bijna elke andere universiteit in Europa, en externe onderzoekers citeren heel vaak Leuvense uitvindingen in hun eigen patentaanvragen”, aldus Reuters.

In de top 100 staan vooral universiteiten uit West-Europa, goed voor 60 plaatsen. Noord-Europa levert 24 plaatsen, Zuid-Europa 15. Uit Oost-Europa komt alleen de Jagiellonian University uit Polen in de lijst voor. Duitsland neemt bijna een kwart van de innovatieve universiteiten voor zijn rekening, terwijl het Verenigd Koninkrijk goed is voor 17 vermeldingen op de lijst.

Reuters top 100: De meest innovatieve universiteiten van Europa
1. KU Leuven
2. Imperial College London
3. University of Cambridge
4. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne
5. Technical University of Munich
6. University of Erlangen Nuremberg
7. Delft University of Technology
8. University of Oxford
9. University of Munich
10. University of Zurich
11. University of Copenhagen
12. Technical University of Denmark

Bron: KU Leuven