Wetenschappers van Riken en Sumitomo Riko Company Limited hebben een nieuwe experimentele zorgrobot ontwikkeld. Deze nieuwe robot is in staat taken uit te voeren zoals het tillen van een patiënt uit een bed en een rolstoel. Ook kan hij een patiënt ondersteunen zodat deze in staat is om op te staan.
De nieuwe robot ontwikkeld door het Riken Collaboration Center for Human-Robot Interactive Research in het Japanse Nagoya is een opvolger van Riba, een robot die in 2009 is geïntrodueerd, en de RIBA-II, die in 2011 werd ontwikkeld.
De nieuwe robot met de naam Robearis is met een gewicht van slechts 140 kilogram beduidend lichter dan zijn voorgangers. Ter vergelijking RIBA-II woog 230 kilogram. Robear bevat ook een aantal functies die het mogelijk maken om kracht uit te oefenen op een zachte manier. De Smart Rubber tactiele sensoren zijn volledig van rubber en maken het mogelijk dat de robot “krachtintensieve” taken kan uitvoeren, zoals het optillen van patiënten, op een voor mensen aangename wijze. De robot beschikt met zijn Smart Rubber tactiele sensoren over zachte handen.
De robot is ook verbeterd ten opzichte van de vorige versies met een aangepaste “basis”. Hij valt niet meer om omdat zijn poten bij het opheffen van een patiënt kunnen worden uiteengezet,  bij het manoeuvreren door nauwe ruimtes, zoals deuropeningen, worden ze daarentegen ingetrokken.
Met de snel toenemende  vergrijzing wordt Japan geconfronteerd met een dringende behoefte aan nieuwe benaderingen van zorg en het ondersteunen van zorgmedewerkers. Een van de zwaarste taken voor het personeel is het optillen van een patiënt vanuit een bed naar een rolstoel. Dit is een belangrijke oorzaak van lage rugpijn. Robots zijn goed geschikt voor deze taak.
Toshiharu Mukai, leider van de Robot Sensor Systems Research Team, hierover: “We hopen echt dat deze robot zal leiden tot vooruitgang in de zorg en het verlichten van de lasten voor de verzorgers. We zijn van plan om door te gaan met het onderzoek in de richting van nog meer praktische robots. “