Patiëntervaringen spelen een steeds grotere rol bij het keuzeproces van consumenten voor de juiste zorgverlener. Reviews maken kwaliteit van de zorg inzichtelijker en reiken een handvat voor een weloverwogen keuze. Daarom besloten patiëntervaringsspecialist Qualiview.nl, marktleider in Nederland, en consumentenreview platform Opiness.nl tot samenwerking. De partners streven naar het publiceren van betrouwbare informatie waarmee consumenten een goede keuze kunnen maken. De reviews die worden verzameld met Qualiview, en waarvoor de consument en zorgverlener toestemming tot publicatie hebben gegeven, zullen automatisch worden doorgeplaatst op Opiness.nl. Het gaat dan om circa een miljoen reviews per jaar.

Transparantie
Minister Schippers heeft in 2015 aangekondigd zich hard te maken voor meer transparantie in de zorg. Qualiview.nl en Opiness.nl dragen met de bundeling van krachten bij aan deze missie. Door hun samenwerkingsverband krijgen consumenten op eenvoudige wijze via het platform Opiness inzicht in de klantbeleving van bij Qualiview aangesloten zorgorganisaties. Wat is de waarde van de geleverde zorg en hoe hebben klanten deze zorg ervaren? Transparantie geeft de patiënt keuze-informatie. Door het lezen van ervaringen van anderen kan de patiënt kiezen voor een zorgverlener die echt bij hem past.  Naast patiënt ervaringen zal Qualizorg op termijn ook andere outcome indicatoren en keuze ondersteunde kwaliteitsinformatie aan Opiness gaan leveren.

Zorgkwaliteit
95% van de al meer dan drie miljoen reviews op Opiness.nl is afkomstig van onafhankelijke onderzoeksbureaus. Voor betrouwbare informatie over zorgkwaliteit is gekozen voor Qualiview van Qualizorg BV. Qualizorg staat voor een klantgerichte, transparante en doelmatige gezondheidszorg en wil de kwaliteit van de geleverde zorg zichtbaar maken vanuit patiëntperspectief. De organisatie is gespecialiseerd in het verzamelen, beheren en inzichtelijk maken van kwaliteitsindicatoren in de gezondheidszorg.

Linda Schulte, mede-oprichtster van Opiness: “Het mooie van onze koppeling met Qualiview is dat het zorgt voor een constante stroom van informatie. Hoe meer meningen er gebundeld worden, hoe betrouwbaarder de eindbeoordeling is.”

Kiezen wie er écht bij je past
Op Opiness.nl is het al mogelijk om zorgverleners als apothekers met elkaar te vergelijken. Dankzij reviews vanuit Qualiview wordt ook het vergelijken van andere zorgdisciplines eenvoudig. Qualiview bedient inmiddels zo’n 7.500 zorgorganisaties in Nederland. Met de samenwerking wordt de dienstverlening transparant van alle bij Qualiview aangesloten zorgorganisaties zoals bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, paramedici en apothekers.

Rutger van Zuidam, directeur Qualizorg: “Wij zijn blij met deze samenwerking omdat we de resultaten uit Qualiview dankzij Opiness toegankelijk kunnen maken voor een groter publiek. Met onze samenwerking realiseren we beter inzicht in zorgkwaliteit vanuit patiënten perspectief en betrouwbare keuze-informatie voor de patiënt en consument. We willen hiermee een versnelling geven aan een verdere verbetering van kwaliteit van zorg in Nederland door deze transparantie te bieden.  Naast patiënt ervaringen zal Qualizorg op termijn ook andere outcome indicatoren en keuze ondersteunde kwaliteitsinformatie aan Opiness gaan leveren.

Bron: Qualiview en Opiness.nl