Jaarlijks bewaart Sanquin ruim honderd schedeldakken voor ziekenhuizen. Als een patiënt is hersteld, wordt het schedeldak uiteindelijk weer teruggeplaatst.

Een schedeldak is de bovenkant van een schedel. Menselijk weefsel dus. Net zoals bloed, stamcellen en bijvoorbeeld botten. Allemaal donormateriaal dat Sanquin verwerkt. Het is belangrijk om dit weefsel schoon te maken, soms te bewerken en op een juiste manier op te slaan zodat het gebruikt kan worden voor een tweede leven. Dit bewerken en bewaren is specialistisch werk. Als bloedbank en botbank heeft Sanquin hier veel ervaring mee, waardoor ziekenhuizen graag gebruik maken van deze expertise.
80 graden onder nul
Na een schedeltrauma of hersenbloeding kan bij patiënten verhoogde druk op de hersenen ontstaan. Daarom wordt tijdens een operatie soms een stukje schedeldak verwijderd, om zo de druk te verminderen. Dit stukje schedel wordt tijdens het herstel van de patiënt bewaard bij Sanquin. Een transportmedewerker haalt het weefsel vlak na de operatie op. Het wordt naar de Botbank gebracht waar het schoongemaakt en bewaard wordt in een speciale ‘ultra-low’ vriezer. Met 80 graden onder nul kan een schedeldak tot wel vijf jaar bewaard worden.
Meer dan honderd schedeldakken per jaar
Jaarlijks bewaart Sanquin ruim honderd schedeldakken voor ziekenhuizen. Als een patiënt is hersteld, wordt het schedeldak uiteindelijk weer teruggeplaatst. Voor zo’n operatie levert de  transportmedewerker van Sanquin het materiaal weer aan bij het ziekenhuis.
Bron: Sanquin