Iedere smartphone moet standaard worden uitgerust met een EHBO-app. Dat vindt zestig procent van de Nederlanders.
Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Het Beste Zorgidee, de zorginnovatiewedstrijd die dit jaar is gesloten met een recordaantal van zeshonderd inzendingen. Vooral onder jongeren speelt de telefoon een belangrijke rol om gezonder te leven. Een derde van de jongeren die hardlopen zou zonder hardloop-app minder vaak de hardloopschoenen aantrekken.
De inschrijving voor Het Beste Zorgidee is begin deze week gesloten met een recordaantal inzendingen. Consumenten, patiënten en zorgverleners stuurden bijna zeshonderd ideeën in. De jury gaat nu in conclaaf om de vijf beste zorgideeën te selecteren. Het is vervolgens aan het Nederlandse publiek om de winnaar te kiezen. Op woensdag 11 november wordt bekendgemaakt wie de zorginnovatiewedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar wint. De winnaar krijgt een startkapitaal van tienduizend euro om zijn of haar idee te realiseren.
 
Dit jaar werd een recordaantal ideeën voor apps ingestuurd. Apps geven mensen het gevoel dat ze meer invloed hebben op hun eigen gezondheid, zo blijkt uit recent onderzoek van Motivaction onder ruim duizend Nederlanders in opdracht van Het Beste Zorgidee. Vooral bij jongeren speelt de telefoon een belangrijke rol. Bijna veertig procent van de hardlopende jongeren (tieners en twintigers) zegt zonder zijn hardloop-app minder vaak hard te lopen. Van de jongeren die een dieet volgen, zegt 40 procent dat dat makkelijker is dankzij een app. Zestig procent van alle Nederlanders vindt dat smartphones bovendien standaard moeten zijn uitgerust met een EHBO-app.
 
“Vooral technische ontwikkelingen bieden oneindig veel mogelijkheden”, zegt olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband, jurylid van Het Beste Zorgidee. “Apps op smartphones helpen om zelf meer invloed te hebben op je gezondheid, zodat je langer vitaal kunt blijven. Juist in een tijd waar kosten voor de gezondheidszorg door onder andere vergrijzing stijgen, is het belangrijk om mensen met goede ideeën te helpen. Ideeën die geld besparen, maar zeer zeker ook ideeën die de zorg patiëntvriendelijker maken.”

Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee is de eerste en enige wedstrijd waar heel Nederland wordt uitgedaagd om de zorg beter te maken. De wedstrijd wordt voor de achtste keer georganiseerd. De afgelopen jaren werden duizenden innovatieve ideeën ingestuurd. De wedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. ONVZ is een zuivere restitutieverzekeraar, waar verzekerden zelf kunnen bepalen naar welk ziekenhuis en welke arts ze gaan. In 2014 is ONVZ opnieuw verkozen tot beste zorgverzekeraar. Meer informatie staat op de website van ONVZ Zorgverzekeraar (www.onvz.nl).