“Mijn probleem heeft mijn beroepskeuze bepaald. Het heeft invloed gehad op de geliefde die ik uitkoos. Ik twijfelde zelfs over mijn kinderwens.
Kon ik wel een goede moeder zijn als ik niet eens in staat was om normaal te bellen?” Aan het woord is Hanna (34). Hanna is een van de 60 miljoen mensen op de wereld die stottert. Buitenstaanders horen haar haperen en zien haar soms schokken als ze iets wil zeggen.
Wat ze niet horen, zijn alle woorden die Hanna inslikt. Wat ze niet zien, zijn de vele tranen die Hanna laat omdat ze zich minderwaardig voelt. En ze weten niet dat Hanna ’s nachts regelmatig ligt te woelen omdat ze bang is voor een vergadering van de volgende dag.
Zoals Hanna zijn er veel meer mensen. Alleen in Nederland al 170.000. Elke dag staat hun leven in het teken van stotteren, of beter gezegd: in het hardnekkig proberen níet te stotteren. En juist daar gaat het mis, stelt het Hausdörfer Instituut voor Natuurlijk Spreken. Het Hausdörfer Instituut ziet stotteren als angstprobleem, niet als spreekprobleem en daarmee onderscheidt het zich van alle andere therapievormen. Maar praten – wat simpelweg klanken produceren is – kan iedereen! Spreek- en ademtechnieken zijn dus helemaal niet nodig; vertrouwen ontwikkelen dat je in staat bent om natuurlijk te spreken is genoeg.
170.000 mensen met spreekangst: dat is 1% van de Nederlandse bevolking. Eén dag per jaar wordt er aandacht gevraagd voor de worsteling die zij 365 dagen per jaar, 24/7, meemaken: 22 oktober. Dit jaar is het thema van die dag Nazorg. Want met een goede therapie ben je er nog niet. Stotteren is een ingesleten patroon, een gewoonte, en zoals elke gewoonte hardnekkig. De angst kan op de loer blijven liggen, al weet je dat je hem kunt overwinnen. Daarom wordt er tegenwoordig steeds meer goede begeleiding geboden na een therapie, sterker nog: het wordt als essentieel onderdeel van die therapie gezien. Na een cursus bij het Hausdörfer Instituut hoef je thuis geen dagelijks ademhalingsoefeningen te doen, zoals bij veel andere therapievormen het geval is. Evengoed blijft nazorg essentieel. Je kunt dan ook een onbeperkt aantal vervolgsessies in groepsverband volgen. En voor wie liever thuisblijft er is nazorg via Skype of Facetime.
En Hanna? Sinds Hanna een cursus heeft gevolgd bij het Hausdörfer Instituut is haar angst voor spreken verdwenen. Ze weet dat ze de klanken van haar stem kan sturen. Ze heeft promotie gemaakt op haar werk, doordat ze er eindelijk om durfde te vragen. En Hanna is gestopt met de pil. Ze is niet bang meer dat ze zal struikelen over de naam van haar toekomstige zoon of dochtertje. En ze weet dat ze prima zal kunnen bellen naar het consultatiebureau als er iets aan de hand is. En mocht ze een keertje wankelen dan pikt ze gewoon een nazorgsessie mee!
Het Hausdorfer Instituut is onderdeel van de Stichting Natuurlijk Spreken, waarbij cursisten elkaar helpen om van het stotteren af te komen. Het is een door (de meeste) zorgverzekeraars erkende therapie die de focus legt op het oplossen van de angst rondom het spreken. De Oostenrijkse Apotheker Oscar Hausdorfer (zelf een stotteraar) ontwikkelde een therapie waarbij het luisteren naar de eigen stem en het terugwinnen van controle en zelfvertrouwen de focus hebben. Hiermee is het een van de weinige therapieen die niet werkt vanuit het fysieke (ademhaling, middenrif) maar vanuit de psychologie.
Meer informatie: www.hausdorfer.eu
Bron: Hausdorfer