Wetenschappers aan de Newcastle University hebben biosynthetische hoornvliezen ontwikkeld. Deze kunnen snel en eenvoudig worden geproduceerd met behulp van een 3D-printer.

Onder leiding van prof. Che Connon creëerde een team van de Britse universiteit van Newcastle de hoornvliezen met behulp van een goedkope 3D bio-printer. In minder dan zes minuten zette het een bio-inktgel af in concentrische cirkels, waardoor een kunstmatig hoornvlies ontstond dat overeenkwam met de afmetingen van een eerder gescand echt hoornvlies. Die gel bestond uit humane hoornvliesstamcellen die waren geoogst van een gezond donorhoornvlies, gemengd met collageen en alginaat (een polysaccharide dat in algen wordt aangetroffen).

Nadat het hoornvlies was geprint, groeiden de cellen verder en werd het hoornvliesweefsel.

“Onze 3D-geprinte hoornvliezen moeten nu verder worden getest en het zal nog een aantal jaren duren voordat we in de positie kunnen komen waarin we ze voor transplantaties gebruiken”, zegt Connon. “Wat we echter hebben laten zien, is dat het mogelijk is om hoornvliezen te printen en dat deze aanpak de potentie heeft om het wereldwijde tekort aan donor hoornvliezen te bestrijden.”Onlangs verscheen er een artikel over het onderzoek in het tijdschrift Experimental Eye Research.

Fotobijschrift: Dr. Steve Swioklo, co-author met prof. Che Connon (r) tijdens het printen van het hoornvlies.

Bron tekst en foto: Newcastle University