Op de afdeling Radiologie van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp is de nieuwste MRI van Philips in gebruik genomen. 

MRI is een uitdagende beeldvormingstechnologie voor zowel patiënt als zorgverlener. De onderzoeken duren lang en zijn voor patiënten oncomfortabel en soms zelfs een claustrofobische ervaring. Deze ‘next generation’ MRI levert hoogwaardige radiologiebeelden en maakt tot 50% snellere onderzoeken mogelijk. Dit komt onder andere doordat deze nieuwe scanner software bevat die het scannen versnelt en patiënten dus minder lang in de scanner hoeven te liggen. Deze MRI is duurzamer omdat er slechts zeven liter vloeibaar helium nodig is om het apparaat te koelen, in plaats van de 1500 liter die traditionele magneetsystemen bevatten. Geen overbodige luxe gezien de toenemende schaarste van helium. Dit heeft voordelen voor de duurzaamheid, maakt installatie goedkoper en sneller en leidt tot efficiëntere bedrijfsvoering van de afdeling Radiologie. Maar bovenal is de MRI prettiger voor de patiënt dan de oudere MRI door een comfortabeler gevoel van ruimte en de combinatie van licht en bewegende beelden middels Ambient Experience.

Duurzaam

Bart Titulaer, klinisch fysicus van het Spaarne Gasthuis, legt uit: “Onze oude 17 jaar oude MRI was aan vervanging toe. We hebben gekozen voor de Philips Ingenia Ambition 1.5T MRI omdat deze veel sneller betere beelden kan opnemen. Het systeem heeft nog nauwelijks helium nodig, vergt minder onderhoud en is zo’n 2000 kilo lichter dan de oude. Daarnaast waren gebruiksgemak en standaardisatie erg belangrijk voor de keuze door het ziekenhuis. We gaan nu samen met Philips uitzoeken hoe we al deze technieken samen het beste in kunnen zetten.”

 

“In een vergrijzende samenleving waarin chronische aandoeningen tot meer MR-onderzoeken en langere wachttijden leiden, is het van groot belang dat onze innovaties radiologie-afdelingen helpen om te gaan met de toenemende druk”, aldus Jo Bostyn, Business Manager bij Philips Benelux. “Ik ben er trots op dat we met de installatie van de nieuwste Ingenia Ambition 1.5T, met de versnellingstechniek Compressed Sense, in het Spaarne Gasthuis kunnen bijdragen aan snellere en meer comfortabele MR onderzoeken voor zowel patiënt als personeel”.

Rust en betere resultaten

 

In de nieuwe MRI is de ruimte waarin de patiënt komt te liggen groter. De patiënt ligt minder dicht op de machine en dat geeft een prettiger gevoel van ruimte. “Dat is belangrijk,” zegt Bart Titulaer, ”want de patiënt moet zo stil mogelijk liggen en dat lukt beter wanneer de ruimte prettiger is voor deze patiënt. Ook kan de patiënt op een beeldscherm zien hoelang het onderzoek nog duurt en hoe lang iemand op een bepaald moment zijn adem moet inhouden.” Dit gevoel van controle zorgt dat mensen rustiger in de MRI liggen waardoor het onderzoek vaker goed afgerond wordt.

De nieuwe MRI bevat ook diverse software die het gehele patiëntonderzoek versnelt, inclusief het scannen in 2D en 3D, tot wel 50% met een nagenoeg gelijkwaardige beeldkwaliteit [1]. Daardoor heeft het personeel meer tijd om zich te richten op wat het belangrijkste is: het verbeteren van patiëntzorg.

MRI in het Spaarne Gasthuis

In het Spaarne Gasthuis staan 4 total body MRI’s (voor het hele lichaam) in de locaties Haarlem Noord, Haarlem Zuid en Hoofddorp. In Hoofddorp staat de nieuwste MRI. In Haarlem Noord staat ook nog een zogenoemde extremiteiten MRI, voor polsen, enkels en knieën.

 

 

Fotobijschrift: Radiologisch laborant Ria Zuurbier