Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

Steeds meer zorgvrouwen in topfuncties ziekenhuizen

Steeds meer vrouwen dringen door tot de top van de ziekenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit de Hospital Leadership Monitor 2020 van TIAS, de business school van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. In vijf jaar tijd nam het aantal vrouwen aan de bestuurs- en toezichttafels in ziekenhuizen toe van 24 procent tot 36 procent. “Een enorme goede ontwikkeling,” zegt Leonique Niessen, initiatiefnemer van deze jaarlijkse monitor. “Er is echt een omslag gaande in de zorg. Het aantal vrouwelijke bestuurders nam zelfs toe van 16 procent naar 38 procent. Als we deze lijn doortrekken komen we over een paar jaar op 50 procent uit! Dat had ik vijf jaar geleden niet gedacht.” 

 

Zoom je verder in op de cijfers dan blijkt het hoogste percentage vrouwelijke bestuurders werkzaam te zijn in een universitair ziekenhuis. “In 2014 was daar nog maar 15 procent vrouw. Dat is nu gestegen naar 42 procent.” Wat verder opvalt is de leeftijd van de vrouwelijke bestuurder. Zij is gemiddeld 4,7 jaar jonger dan haar mannelijke collega. Bij de toezichthouders is dat leeftijdsverschil zelfs nog groter. Een vrouwelijke toezichthouder is namelijk gemiddeld 5,2 jaar jonger. “Daaruit mag je concluderen dat er sprake is van een serieuze inhaalslag. De groep van relatief jonge leidinggevende vrouwen in de zorg is de laatste jaren nadrukkelijk in beeld gekomen en heeft de weg naar de top gevonden.”

 

Niessen heeft nog wel zorgen. Het aantal vrouwelijke voorzitters in Raden van Bestuur en Raden van Toezicht blijft nog altijd achter. Het aantal neemt wel toe, maar ligt nog aanzienlijk lager dan de mannelijke collega’s. 21 ziekenhuizen hebben eind 2019 een vrouwelijke bestuursvoorzitter tegen 51 mannen. Bij de Raden van Toezicht is het verschil zelfs nog groter. 63 mannen houden daar de hamer vast tegenover 8 vrouwen. “Daar mag, nee daar moet, nog wel een slag geslagen worden. Maar als de laag eronder in balans komt, verwacht ik dat dat een kwestie van tijd is voordat daar ook een herkenbare kentering komt naar meer evenwicht.”

 

Niessen brengt samen met prof. dr. Nardo van der Meer en prof. dr. Peter van der Voort sinds 2018 de Hospital Leadership Monitor uit. De drie zijn groot voorstander van meer diversiteit in de top van de zorg en vragen met deze jaarlijkse monitor aandacht voor dit maatschappelijk vraagstuk.

 

De Hospital Leadership Monitor 2020 is een publicatie op initiatief van drs. Leonique Niessen en is uitgevoerd in samenwerking met prof. dr. Nardo van der Meer en prof. dr. Peter van der Voort van TIAS School for Business and Society. De Monitor is gebaseerd op de Female Board Index die sinds 2008 door prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers (ook TIAS-Tilburg University) gepubliceerd wordt voor vrouwen in RvB en RvC van Nederlandse beursvennootschappen. TIAS is de business school van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. De monitor is ontwikkeld om de maatschappelijk relevante vraag te kunnen beantwoorden wat de (ontwikkeling van) diversiteit in de top van de ziekenhuizen is en in hoeverre wordt voldaan aan het streefgetal van 30% vrouwen. De Monitor onderzoekt het geslacht, de leeftijd en de achtergrond van bestuurders en toezichthouders.

 

Over de auteurs

Drs Leonique Niessen is bestuurder en toezichthouder in de gezondheidszorg. Opgeleid als gezondheidswetenschapper aan de Erasmus Universiteit, heeft zij in verschillende zorginstellingen, waaronder ziekenhuizen, gewerkt. Van 2010-2019 was zij directeur van Santeon, de ziekenhuisgroep van zeven topklinische ziekenhuizen in Nederland. Zij is thans directeur-bestuurder bij Nictiz en toezichthouder bij ziekenhuis Bernhoven, Reinaerde, Equipe Zorgbedrijven, Stichting Huisartsenposten Midden-Brabant en het Erasmus Trustfonds. Leonique Niessen is initiatiefnemer en auteur van de jaarlijkse Hospital Leadership Monitor. Zij doet dit in samenwerking met prof. dr. Peter van der Voort en prof. dr. Nardo van der Meer van TIAS School for Business and Society.

 

Prof. dr. Nardo van der Meer is bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en hoogleraar Healthcare Management aan TIAS/Tilburg University.

 

Prof dr Peter van der Voort is hoofd IC van het UMCG in Groningen en hoogleraar Health Care bij TIAS/Tilburg University.

 

Over TIAS

TIAS is de business school van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. Bij TIAS School for Business and Society doceren we vanuit de gedachte dat inzichten van vandaag niet de oplossingen van morgen zijn. Daarom leggen we, naast het overbrengen van kennis en vaardigheden, de nadruk vooral op het stimuleren van een kritische, nieuwsgierige benadering. Andere vragen stellen om te weten hoe het echt zit. Op zoek naar antwoorden met impact op organisaties, business en de samenleving. TIAS heeft een breed portfolio aan masters, MBA opleidingen, executive education en maatwerk oplossingen.

 

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...