Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk heeft ervoor gekozen om ziekenhuisbreed medicatie te verifiëren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Met de invoering van dit systeem wordt de meest kwetsbare stap in het medicatieproces extra gecontroleerd, waardoor de kans op menselijke fouten nog verder teruggedrongen wordt. Eind december ondertekenden het ziekenhuis en MedEye een samenwerkingscontract.

MedEye verifieert alle medicatie en stelt verpleegkundigen in staat deze middels een scan te identificeren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Bestuurder van het SKB en Slingeland Ziekenhuis, Bert Kleinlugtenbeld: “Wij hebben patiënt- en medicatieveiligheid hoog in het vaandel staan en zijn dan ook erg trots om de veiligheid met dit systeem nog beter te garanderen.”

Nieuw geneesmiddelendistributieproces
Ziekenhuisapotheker en voorzitter van de medicatiecommissie Arjan Bulsink: “In voorbereiding op de nieuwbouw van onze ziekenhuisapotheek is het geneesmiddelendistributieproces grondig doorgenomen. Kernpunten voor het nieuwe proces waren patiëntveiligheid en efficiency. We zijn toen uitgekomen op een combinatie van GDS en MedEye.”

 Computers beter in routinematige controles
“Mensen zijn, hoe goed ze ook hun best doen, lang niet zo goed in routinematige controles als computers” aldus Bulsink. “Tot nu toe hebben we ingezet op het controleren van geneesmiddelen met behulp van barcodes, maar die zitten niet op alle medicatie en maken niet alle benodigde controle mogelijk. MedEye is het eerste systeem dat alle controles wel computerondersteund kan uitvoeren.”

 Verbeteren medicatieveiligheid als missie
“Betere medicatieveiligheid en het daadwerkelijk voorkomen van fouten aan het bed is onze missie aldus Gauti Reynisson, CEO van MedEye. “Ons medicatieveiligheidssysteem zorgt aantoonbaar voor een aanzienlijke vermindering van het aantal medicatiefouten en zorgt daarnaast voor een efficiencyverbetering. We merken dat dit gelukkig ontzettend leeft in de zorgsector en dat steeds meer zorginstellingen kiezen voor een actieve verificatie van de medicatie aan het bed van de patiënt.”

Bron: MedEye