In navolging van het succes in Amerika lanceert KWF Kankerbestrijding een nieuw concept waarbij een uniek trainingsprogramma gecombineerd wordt met fondsenwerving.
TEAM KWF is een trainingsprogramma voor iedereen die de wedstrijd van zijn leven wil lopen én wil helpen in de strijd tegen kanker. Samen met teamgenoten, bekende Nederlanders, supportteams en professionele trainers wordt er getraind voor een bijzondere uitdaging die men niet snel zal vergeten. De eerste uitdaging is (een deel van) de marathon van Utrecht.
Deelnemers van Team KWF zamelen met het team geld in via bijvoorbeeld sponsor- of verkoopactiviteiten. Hiervoor krijgen zij handige tools aangeboden. Als tegenprestatie krijgen de teamleden van TEAM KWF een trainingsprogramma onder leiding van een professional trainer en een BN’er zodat ze worden klaargestoomd voor dé wedstrijd. Op het evenement zelf zorgt KWF Kankerbestrijding met supporters langs de route ervoor dat men de eindstreep ook daadwerkelijk gaat halen. KWF start met trainingspropgramma’s voor hardloopwedstrijden. Bij succes gaat KWF ook programma’s organiseren voor zwem en of wielerwedstrijden.
Jan Willem Förch, Manager Fondsenwerving bij KWF Kankerbestrijding: “Niet alleen de sportieve prestatie maar juist ook de gezamenlijke strijd tegen kanker is wat TEAM KWF met elkaar verbindt. 1 op de 3 mensen krijgt kanker, dus iedereen kent wel iemand met de ziekte kanker. Uiteindelijk willen we dat kanker geen dodelijke ziekte meer is. Daarom roepen we iedereen op om mee te doen: Ren voor het leven en tegen kanker!” 
Aftrap bij de marathon van Utrecht
Vanaf vandaag kunnen hardlopers zich aanmelden voor TEAM KWF voor de Utrecht Science Park Marathon. Wanneer je meedoet met dit trainingsprogramma ontvang je een TEAM KWF running shirt, ben je lid van TEAM KWF community en ontvang je een gratis inschrijving voor de hardloopwedstrijd waaraan je deelneemt. Aanmelden kan via de website utrecht.teamkwf.nl/inschrijven
Hardlopen voor darmkanker
Het geld dat door de hardlopers wordt opgehaald, gaat naar wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Utrecht onder leiding van Jennifer Jongen. Zij doet onderzoek naar stamcellen die een rol spelen bij  darmkanker. Als deze cellen te maken krijgen met een zuurstoftekort (hypoxie) reageren ze enorm agressief en krijgen ze de neiging om uit te zaaien. Zo’n zuurstoftekort treedt bijvoorbeeld op bij een operatie, waarin de chirurg probeert zoveel mogelijk tumorweefsel te verwijderen. Bij zo’n 25% van de patiënten slaan de stamcellen door de hypoxie op tilt, waardoor de kanker op den duur terugkomt of zich verder verspreidt.
Jongen onderzoekt hoe deze agressieve eigenschap gekeerd kan worden, om zo de cellen een koekje van eigen deeg te geven. Centraal in deze wetenschappelijke zoektocht staat een geneesmiddel dat in normale omstandigheden niets doet, maar bij zuurstoftekort actief wordt. Dan knipt het middel het DNA van omringende cellen in stukken. Gezonde cellen zijn vervolgens in staat om dat kapot geknipte DNA keurig weer aan elkaar te plakken, maar de kwaadaardige stamcellen lukt dat niet. Die sterven dan af. Op die manier kan deze agressieve vorm van darmkanker heel selectief bestreden worden.
Jongen zelf draagt hardlopen ook een warm hart toe. Zo gaat ze zelf ook meedoen aan de marathon: “Ik heb altijd heel veel hardgelopen en dacht ik ‘als ik ooit een hele móóie marathon kan lopen, dan is het deze wel”.
Bron: KWF Kankerbestrijding