Treant zorggroep_hybride operatiekamer-OK
Op de foto v.l.n.r.: Ilse Santing (hoofd OK), Rutger Hissink (vaatchirurg), Desiree Meems (operatieassistent), Wendy Dikken (operatieassistent). (Foto: Bianca Verhoef Fotografie)

Op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen van Treant Zorggroep start eind oktober de bouw van een nieuw operatiekamercomplex. Het bestaande complex, dat al een OK met Da Vinci-robot heeft, wordt in etappes verbouwd tot een volledig nieuwe variant en krijgt aanvullend op de robotoperatiekamer een hybride operatiekamer. In totaal krijgt het complex vijf operatiekamers.

De komst van het nieuwe operatiekamercomplex is in de lijn met de plannen van Zorg voor de Regio die in 2019 zijn gepresenteerd. Dit programma beoogt om de zorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen toekomstbestendig te maken. De komst van het nieuwe complex is onderdeel van de duurzame visie op de toekomst. Met deze investering van zo’n 10 miljoen euro kan Treant hoogwaardige zorg bieden aan inwoners van de regio. De vernieuwbouw vindt in fases plaats, zodat er altijd genoeg OK’s beschikbaar zijn voor operaties. Omdat de verbouwing in etappes plaatsvindt, zal het nieuwe complex voorjaar 2023 klaar zijn.

Hybride OK

Een hybride OK is een operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. Hierdoor is de specialist in staat om een operatie te combineren met behandelingen via de bloedvaten door met de nieuwste beeldtechnieken in het lichaam van de patiënt te kunnen kijken. Een voorbeeld hiervan is een EVAR-behandeling. Hierbij plaatst een vaatchirurg een stent in de buikslagader via twee kleine sneetjes in de liezen, ter behandeling van een zogenoemd aneurysma: een verbreding van de buikslagader.