Jaarlijks melden zich 20.000 patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMC Utrecht. Er zijn negen high care-bedden, waarvan twee traumakamers, en negen low care-bedden. In de afgelopen maanden zijn aanpassingen aan de SEH doorgevoerd om patiënten nóg beter van dienst te kunnen zijn. De CT-scanner is hiervan een voorbeeld.
Het UMC Utrecht heeft als traumacentrum met het Calamiteitenhospitaal een unieke positie in Nederland voor de opvang van zieken en gewonden. Deze unieke voorziening is een samenwerking van het UMC Utrecht met het ministerie van Defensie en VWS. Met de vernieuwing van de SEH is er nu een state-of-the art spoedeisende hulp. Patiënten kunnen nog sneller en veiliger een diagnose en dus de juiste zorg krijgen.
Ter plekke beelden maken
Douwe Dekker is medisch hoofd van de SEH. Hij is trots op de nieuwe SEH: “Dankzij de CT-scanner kunnen ter plekke beelden worden gemaakt van de patiënt. Bijzonder is dat het apparaat op rails staat en zich bevindt tussen de twee traumakamers; de CT-scanner kan naar die kamer worden bewogen waarin de gestabiliseerde patiënt ligt bij wie beeldvormende diagnostiek nodig is.”
Handig en nuttig
Nieuw is ook de plaatsing van beeldschermen in de traumakamers en in de aangrenzende meekijkruimte. Zo hebben collega’s (in opleiding) de mogelijkheid van buitenaf mee te kijken tijdens de opvang van een patiënt. Dat is handig en nuttig. Handig, omdat in de zorgsetting zelf de professionals zich kunnen blijven focussen op hun werk. En nuttig, omdat degenen buiten de kamer in de gelegenheid zijn te leren van wat ze zien.
Rustmoment
De verbouwing heeft het ziekenhuis ook de kans gegeven ruimtes beter en efficiënter in te richten. Zo zijn de personeelsruimtes vernieuwd. Een verpleegkundige, medewerker algemene zaken, arts of receptionist kan nu geconcentreerd werken of (online) vergaderen in een van de computerwerkruimtes, of juist samen ontspannen met collega’s in de vernieuwde pauzeruimtes. Deze zijn eveneens geschikt als rustmoment tijdens een nachtdienst. Dekker: “Verder zijn we blij met de aparte werkruimte voor de collega’s van de radiologie. Ook zijn er betere werkplekken voor de collega’s die de receptie 24/7 bemensen en voor de artsen van de verschillende specialismen die ook 24/7 op de spoedeisende hulp zijn.”
Trainen in kartonnen constructie
SEH-collega’s hebben zich samen met laboranten en artsen die betrokken zijn bij de trauma-opvang intensief voorbereid op de werkprocessen binnen de vernieuwde locatie. Daarbij deden ze hun voordeel met de kunde van TU Delft-studenten. Die hadden de nieuwe situatie op ware grootte nagebouwd met karton. Het doel daarvan was in eerste instantie te beoordelen wat een goede inrichting van de ruimte zou zijn. Later kon in de kartonnen constructie worden getraind op het werken in de nieuwe ruimte. Dekker: “Het was een intensieve periode. De flexibiliteit en veerkracht van heel veel collega’s van even zoveel disciplines hebben ervoor gezorgd dat we die periode met een goed gevoel kunnen afsluiten. We kijken ernaar uit deze fijne samenwerking door te zetten op onze vernieuwde plek.”
Centrum voor Seksueel Geweld
In de SEH van het UMC Utrecht vindt ook de eerste opvang plaats van slachtoffers die aangemeld zijn bij het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG). Met de verbouwing van de SEH is ruimte ontstaan om de ruimtes van het CSG te vernieuwen, waardoor deze slachtoffers binnenkort nog beter opgevangen kunnen worden.
Bron: Persbericht UMC