Als eerste ziekenhuis in Nederland biedt Reinier de Graaf patiënten de gelegenheid naar huis te vertrekken op de dag van hun gedeeltelijke schildklierverwijdering.
Sinds deze mogelijkheid begin dit jaar werd gecreëerd, volgden ongeveer twee op de drie geopereerden dat scenario.
Reinier de Graaf heeft veel ervaring en expertise op het vlak van schildklieroperaties, die doorgaans neerkomen op een gedeeltelijke of volledige verwijdering. Jaarlijks melden zich in Delft ongeveer honderd patiënten voor een ingreep. Dat zijn er drie tot vier keer zoveel als in het gemiddelde ziekenhuis.
Prima ervaringen
Chirurg Casper Smit: “We zagen al lange tijd dat een grote meerderheid van onze patiënten het kort na de operatie goed maakte. Ze hadden niet of nauwelijks klachten. Daarom vroegen we ons af waarom steevast iedere patiënt een nacht in het ziekenhuis zou moeten blijven. In Amerika hebben artsen en patiënten prima ervaringen opgedaan met dagbehandeling. Wij maken nu hetzelfde mee. Als een patiënt na een gedeeltelijke verwijdering graag snel weer naar zijn vertrouwde omgeving vertrekt en wij dat verantwoord vinden, is een overnachting niet langer nodig. We houden de vinger aan de pols door de volgende dag te bellen met de vraag of alles goed gaat.”
Goede stofwisseling
De schildklier produceert hormonen die zorgen voor een goede stofwisseling. Smit: “Er kunnen problemen ontstaan wanneer het orgaan te snel of te langzaam werkt of er een tumor groeit. Vaak gaat het om een goedaardige tumor die in de weg gaat zitten; hij drukt bijvoorbeeld tegen de luchtpijp, geeft slikklachten of is van buitenaf zichtbaar als een bobbel. Dan brengt een chirurgische ingreep uitkomst. Daartoe kunnen we ook besluiten bij een kwaadaardige tumor of een te snel werkende schildklier nadat is gebleken dat medicatie niet aanslaat en radiotherapie te veel bijwerkingen geeft. Als we overgaan tot een operatie, maken we een snee van plusminus vier tot zes centimeter in een huidplooi of rimpel in de hals. Daardoor zie je er na een jaar doorgaans nagenoeg niets meer van.”
Multidisciplinair team
Schildklierpatiënten kunnen in Reinier de Graaf rekenen op de aandacht van een multidisciplinair team. Endocrinologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, pathologen en chirurgen bundelen de krachten. Samen met collega’s uit universitair medische centra werken zij aan nóg betere zorg voor deze patiëntencategorie in ons land.
 
Lees ook de ervaring van patiënte Joyce