PPM Oost en de overige aandeelhouders hebben een miljoenendeal gesloten door de verkoop van de Nijmeegse participatie NovioGendix aan het Belgisch-Amerikaanse MDxHealth.
NovioGendix ontwikkelt testen waarmee goedkoper en op een patiëntvriendelijker manier prostaatkanker kan worden opgespoord. Door de overname kan NovioGendix de ontwikkeling van de prostaatkankertest en andere moleculair diagnostische testen voor nier- en blaaskanker een flinke boost geven.
NovioGendix resideert ook na de overname op de campus van het Radboudumc. Alle medewerkers blijven in dienst. Met de gehele overname is 7,8 miljoen euro gemoeid. Een deel van dit bedrag wordt in aandelen MDxHealth betaald.
Volgens directeur Marius Prins van PPM Oost is de verkoop van NovioGendix, dat sinds 2007 een participatie was, ‘een deal uit het boekje’. “We zijn bij NovioGendix in een heel vroege fase ingestapt, toen marktpartijen dat niet aandurfden. Dat deden we samen met co-investeerder BioGeneration Ventures”, vertelt Prins. “We hebben de jaren erna het bedrijf daar waar mogelijk geholpen en geadviseerd bij de groei. Nu NovioGendix tot wasdom is gekomen en marktpartijen het stokje willen overnemen, zit onze taak erop. Het geld dat we ontvangen, kunnen we opnieuw investeren in andere kansrijke bedrijven die passen binnen de doelstellingen van de Provincie Gelderland.”
Health Valley
Dat NovioGendix op de huidige locatie kan blijven zitten en nauw blijft samenwerken met het Nijmeegse Radboudumc, was voor PPM Oost een belangrijke reden in te stemmen met de deal met het beursgenoteerde MDxHealth. Prins: “Het belang van NovioGendix voor het Life Sciences-cluster Health Valley is groot. Hoewel de onderneming relatief klein is, neemt zij een belangrijke strategische positie in. NovioGendix is, als gespecialiseerd biomarkerdiscovery bedrijf, een van de koplopers in Nederland op het gebied van moleculaire diagnostiek. Dit vakgebied is relatief jong en heeft veel potentie. Deze potentie kan NovioGendix, samen met MDxHealth, nog beter benutten om zo de medische zorg van kankerpatiënten wereldwijd te verbeteren.”
Toekomstige groei
Met MDxHealth als eigenaar krijgt NovioGendix veel meer mogelijkheden, stelt CEO dr. Willem Melchers (Medische Microbiologie). Samen met prof. Schalken (Experimentele Urologie) richtte hij het Nijmeegse bedrijf op. “MDxHealth is strategisch voor ons de beste partner om ervoor te zorgen dat onze unieke prostaatkankertest internationaal op de markt kan worden gebracht”, vertelt Melchers. “We zijn trots dat we samen met het MDxHealth-team verder kunnen werken aan de ontwikkeling van moleculair diagnostische testen van hoge kwaliteit, die de medische zorg kunnen verbeteren van urologisch kankerpatiënten over de hele wereld.”
Spin-off Radboudumc
In de jaren ’90 heeft Schalken met zijn groep vanuit Radboudumc de PCA3 test voor prostaatkanker ontwikkeld. Deze test wordt inmiddels wereldwijd via Hologic verkocht. Melchers en Schalken ontdekten verdere mogelijkheden voor moleculair diagnostische testen op het gebied van prostaat-, nier- en blaaskanker en richtten in 2006 NovioGendix op. De nieuw ontwikkelde prostaatkankertest is het eerste concrete product van NovioGendix. Het heeft onlangs CE-markering verkregen en mag hierdoor in Europa worden verkocht.
De prostaatkankertest van NovioGendix is, in vergelijking tot bestaande testen, beter in staat om een inschatting te maken van de aanwezigheid en de ernst van prostaatkanker. De noodzaak voor biopsies wordt met deze urologische test fors gereduceerd. Een biopsie is pijnlijk voor de patiënt en kostbaar. Jaarlijks worden in Europa en de VS bij circa 1,8 miljoen patiënten prostaatbiopten afgenomen.
PPM Oost
Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) investeert met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel in kansrijke bedrijven die bijdragen aan de groei van de economie en werkgelegenheid in Oost-Nederland. Met een totale fondsomvang onder beheer van ruim Euro 290 miljoen heeft PPM Oost geïnvesteerd in ruim 200 ondernemingen.
PPM Oost heeft in Noviogendix geïnvesteerd vanuit het Participatiefonds PPM Oost en het Innovatiefonds Oost Nederland. De investering vanuit het laatst genoemde fonds is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Unie en van de provincies Gelderland en Overijssel.