Vidi-beurs - still uit devideo met Sandra Loerakker
Dr.ir. Sandra Loerakker in de Eyeopeners-video 'Weefselherstel voorspellen met computermodellen'

NWO kent een Vidi-beurs toe aan TU/e-onderzoeker dr.ir. Sandra Loerakker. Zij doet onderzoek naar computermodellen om regeneratieve hartklepprotheses te verbeteren.

In de toekomst is het wellicht mogelijk om zieke hartkleppen te vervangen door biologisch afbreekbare kleppen die in het lichaam uitgroeien tot levende, gezonde hartkleppen. Het is helaas lastig om te voorspellen of dit regeneratieve proces goed zal verlopen.

Het doel van het project van Sandra Loerakker (faculteit Biomedical Engineering) is het ontwikkelen van rekenmodellen om hartklepregeneratie te begrijpen en te voorspellen, zodat berekend kan worden aan welke eisen een biologisch afbreekbare hartklepprothese moet voldoen om op een goede manier te transformeren in een levende, gezonde en functionele hartklep.

Onderzoeker Sandra Loerakker

Sandra Loerakker is universitair hoofddocent bij de TU Eindhoven, ​​afdeling Biomedical Engineering (onderzoeksgroep Soft Tissue Engineering and Mechanobiology). Haar onderzoek richt zich op het modelleren van de mechanobiologie van natuurlijke en gemanipuleerde weefsels, met behulp van geïntegreerde computationele en experimentele methoden. Haar research helpt om een ​​beter begrip te krijgen van de biologische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van zacht weefsel, homeostase en ziekte. Het onderzoek brengt tevens de vertaling van die bevindingen naar nieuwe therapieën in het gebied van regeneratieve geneeskunde verder. Ze richt zich voornamelijk op het begrijpen hoe mechanische factoren de groei en hermodellering van zacht weefsel stimuleren op verschillende ruimtelijke en temporele schalen.

> Bekijk hier de video over Loerakkers onderzoek

Vidi-beurs

De Vidi-beurzen van NWO zijn gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Met dit programma stimuleert NWO vernieuwend onderzoek.

In totaal hebben dit jaar 625 onderzoekers een aanvraag voor een Vidi-beurs ingediend. Daarvan zijn er 101 (16%) toegewezen. Een Vidi-beurs is een toelage van € 800.000.