Niet alle type technologiegebruikers (oftewel digitypes) worden even goed ondersteund bij implementatie van technologie in de zorg. In het webinar ‘Digitale vaardigheden & de implementatie van technologie’ geven Suzanne Verheijden (Digivaardig van het ECP) en Bart van Mierlo (Vilans) tips en trucs om rekening te houden met verschillende digitypes in alle fasen van het implementeren van technologie.

“Veel projectleiders bij zorgaanbieders en leveranciers van zorgtechnologieën hebben een blinde vlek” zegt Suzanne Verheijden. “Ze projecteren namelijk hun digitale vaardigheden op die van zorgmedewerkers. Terwijl we weten dat er vier verschillende type technologiegebruikers (digitypes) zijn, waarvan twee met beperkte digitale vaardigheden.”

Printscreens en pijltjes

Om achter de blinde vlek te komen wordt tijdens het webinar een quiz gedaan. Bart van Mierlo: “De blinde vlek bleek wel bij de quizvraag over welk type ondersteuning een digistarter de voorkeur naar uit gaat. Bijna iedereen dacht dat een klassikale training in een groep van 8 waarbij je alle vaardigheden direct kon oefenen handig werd gevonden, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Digistarters voelen zich bezwaard zogenaamd ‘domme’ vragen te stellen in een groep, zijn bang het tempo niet bij te kunnen houden en krijgen al stress bij de gedachte dat ze daardoor in zo’n grote groep gaan opvallen. Ook een tutorial is voor veel digistartes funest. Dan moeten mensen namelijk tegelijkertijd een filmpje kijken en een digitale handeling verrichten.” Hoe het dan wel moet? Met “een (geprint) stappenplan voorzien van printscreens met pijltjes” zegt Van Mierlo.

Digitypes onderscheiden

Voor projectleiders en leveranciers kan het helpen om de benodigde digitale vaardigheden voor een zorgtechnologie eens op een rijtje te zetten. En vervolgens te bedenken welke digitypes extra ondersteuning nodig hebben. Digivaardig in de Zorg heeft dit samen met de TZA alvast voor 14 verschillende (zorg)technologieën gedaan. Waaronder de Tessa, de CRADL en de Google Home.

Publicatie op komst

Dit najaar volgt ook een publicatie met daarin onder meer de conclusies uit het webinar. Het hele webinar is hier terug te kijken:

Bron: Vilans