Foto: Pexels / Pixabay CC0

De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en Brandweer Nederland werken samen aan een risicogestuurde aanpak van brandveiligheid in de zorg met het programma ‘De Zorg Brandveilig’. Het afgelopen jaar is met hulp van allerlei partijen een whitepaper over ontruimingsconcepten en stay-in-place opgesteld. Deze whitepaper is nu beschikbaar.

Dankzij recent onderzoek naar rookverspreiding in woongebouwen en onderzoeken naar branden in de zorg (zoals de brand bij Rivierduinen in 2011 of de brand bij Aafje Smeetsland in 2021), leren we steeds meer over brandveiligheid in de zorg schrijft De Zorg Brandveilig op haar website. De nieuwe inzichten zijn ook reden tot zorg. Want bij een brand is door rookverspreiding vaak nog minder tijd om te ontruimen dan voorheen werd aangenomen.

Ontruimen moet anders

Het is nodig om kritisch te kijken naar de wijze waarop we in de zorg ontruimen bij brand. Een recente ontwikkeling hierbij is de aandacht voor de diverse ontruimingsconcepten en het stay-in-place-concept. In het whitepaper leest u:

  • Een uitwerking van en uitleg over ontruimen in zorginstellingen;
  • Een uitwerking van en uitleg over ontruimingsconcepten en verschillende termen die gebruikt worden in deze context;
  • Een verdieping in de risico’s en toepasbaarheid van stay-in-place;
  • Een uitleg over een risicogericht benadering van brandveiligheid in de zorg.

Voor wie?

Deze whitepaper is geschreven voor iedereen die in de zorg werkt, zich bezig houdt met brandveiligheid en meer informatie wil over het concept ‘stay-in-place’ en in verschillende  ontruimingsconcepten. De whitepaper is nu beschikbaar op de website van De Zorg Brandveilig.

Bron: De Zorg Brandveilig