Xeltis ontwikkelt als eerste biologisch absorbeerbare hartkleppen en bloedvaten, waardoor endogene weefselgroei bij patiënten met hartaandoeningen mogelijk wordt.


Xeltis is uitgeroepen tot een van de 15 meest veelbelovende particuliere medtech bedrijven wereldwijd. Het bedrijf heeft een plek veroverd op de vandaag verschenen ‘Fierce 15’-lijst, die jaarlijks wordt samengesteld door FierceMedicalDevices, een internationale nieuwsautoriteit op het gebied van medische technologie.
Het Nederlands-Zwitserse Xeltis is het eerste bedrijf dat biologisch absorbeerbare hartkleppen en bloedvaten heeft ontwikkeld. De technologie van Xeltis maakt een nieuwe cardiovasculaire behandeling mogelijk: Endogenous Tissue Restoration (ETR).
Producten van Xeltis worden gemaakt van biologisch absorbeerbare polymeren, met een poreuze matrix-structuur. Na implantatie groeit er nieuw weefsel in deze structuur, tijdens het natuurlijke genezingsproces. Zo ontstaan er op natuurlijke wijze hartkleppen of bloedvaten uit het lichaamseigen weefsel van de patiënt. Ondertussen wordt de matrix-structuur door het lichaam van de patiënt geabsorbeerd.
“Deze erkenning onderstreept het buitengewone potentieel van onze innovatieve technologie”, aldus Laurent Grandidier, CEO van Xeltis. ‘Dit is een belangrijke waardering voor een bedrijf waarvan de producten nog in ontwikkeling zijn, en nog een paar jaar van marktintroductie zijn verwijderd.”
ETR kan het risico op complicaties bij de patiënt, veroorzaakt door het inbrengen van niet-lichaamseigen materiaal, verlagen. Ook kan het mogelijk zijn de herhaalde procedures, die gewoonlijk nodig zijn bij patiënten met een hartklepvervanging[i],[ii],[iii],[iv],[v], te voorkomen. Zo kunnen ook de totale zorgkosten worden verlaagd.
“Xeltis wijdt zich aan het transformeren van de cardiovasculaire zorgstandaarden”, voegt Grandidier toe. “Onze ambitie is om patiënten die een vervangende hartklep of bloedvaten nodig hebben de hoop op een beter, langer leven te bieden.”
De technologie van Xeltis en ETR
Xeltis’ technologie is gebaseerd op de met een Nobelprijs onderscheiden supramoleculaire chemie van professor Jean-Marie Lehn. De technologie is deels het resultaat van toonaangevend werk op het gebied van chemie van materialen, biomechanica en microstructuur aan de Technische Universiteit Eindhoven – een Europees kenniscentrum voor technologie en open innovatie.
Het technologieplatform van Xeltis kan worden toegepast op hartkleppen en bloedvaten, waardoor de pijplijn van het bedrijf buitengewoon potentieel heeft waar het gaat om cardiovasculaire behandeling. Het eerste product, dat Xeltis binnen enkele jaren op de markt wil brengen, is een pulmonaalklep voor pediatrische patiënten.
Ieder jaar komen er ongeveer 80.000 kinderen met aangeboren hartafwijkingen ter wereld, waarbij een reconstructie van de circulatie van de rechterharthelft naar de longen nodig is. Deze procedure vraagt om vervanging van de  pulmonaalklep[vi],[vii],[viii]. Jonge patiënten, met hun lange levensverwachting, hebben zelfs meer voordeel van een verminderd risico op herhaalde operaties dan volwassen patiënten[ix]. Xeltis heeft al positieve resultaten behaald in de toepassingen van ETR tijdens een eerste klinische studie onder patiënten geboren met slechts één functionerende hartkamer, waardoor het implanteren van een nieuw bloedvat nodig is.