Ziekenhuis Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds mei 2019 op jaarbasis ruim 30% van haar eigen energieverbruik opwekt met 9.000 zonnepanelen. 5.500 zonnepanelen boven de parkeerplaats en 3.500 op de daken wekken samen ruim 2,6 miljoen kilowattuur (2,7 megawatt) duurzame energie op. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 730 huishoudens. In 2030 is Nij Smellinghe energiepositief; het ziekenhuis levert dan ook duurzame energie aan haar omgeving. De zonnepanelen zijn een flinke stap in de duurzame toekomst van Nij Smellinghe.

Op zonnige dagen leveren we energie terug aan de omgeving

Het ziekenhuis is een grootverbruiker van energie met grote medische apparatuur als de MRI en de CT-scan, en ook alle computers en de koeling nemen stroom. “Op zonnige dagen draait het volledige ziekenhuis, inclusief MRI, CT en operaties, op zonne-energie. En leveren we nu al energie aan de omgeving. Gemiddeld per jaar wekken wij ruim 30% (2,7 megawatt) van ons energieverbruik zelf op via onze zonnepanelen. Dat staat gelijk aan zo’n 730 huishoudens die gemiddeld 3.500 kilowattuur per jaar verbruiken”, aldus Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen van Nij Smellinghe. “In de wintermaanden verwachten wij een deel van onze energie nu nog aan te vullen met ingekochte groene stroom.”

2030 energiepositief

“Met zonnepanelen alleen ben je er niet. Door kleine en grote aanpassingen aan en in het gebouw wekken wij in 2030 alle energie voor het ziekenhuis zelf duurzaam op en leveren wij ook duurzame energie aan de omgeving (energiepositief)”, aldus Brouwers. “Bijvoorbeeld door de aanschaf van energiezuinige apparatuur (MRI en CT), ledverlichting en goede isolatie. Daarnaast onderzoeken we hoe in de toekomst van het gas af te kunnen met bijvoorbeeld deelname aan een geothermiebron.”

Zonnecarport uniek in Nederland

Eind 2018 is zonne-energiespecialist GroenLeven gestart met de voorbereidingen, bouw van de zonnecarport en het plaatsen van in totaal 9.000 zonnepanelen. “Geweldig dat we met dit unieke project een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nij Smellinghe. Met de zonnecarport is het ziekenhuis echt een koploper in de energietransitie. Wij zijn ontzettend trots dat we deze carport hebben gerealiseerd. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie zoals hier op de daken en boven een parkeerplaats”, aldus Roland Pechtold, eindverantwoordelijke GroenLeven.

Geloven in de duurzame toekomst

“Wij geloven in de duurzame toekomst van Nij Smellinghe. Daarom zijn wij als Medische Maatschap Drachten (MMD) partner en hebben we 10% van de zonnepanelen gefinancierd. Zo leveren wij een bijdrage aan het milieu en klimaat”, aldus  John Vogelaar voorzitter MMD. ABN AMRO Lease financiert ook mee, zij streven verduurzaming van vastgoed in alle sectoren na.