Zorginstelling SWZ is een proef begonnen waarbij ze mensen met een handicap zelf op covid test met een sneltestapparaat met hoge betrouwbaarheid. Hierdoor is al na een kwartier bekend of de cliënt corona heeft. De instelling wil zo voorkomen dat bewoners in rolstoel een of twee dagen alleen op de eigen kamer in quarantaine moeten. Dit zag de zorginstelling als onmenselijk, aangezien sommige bewoners het denkniveau van een driejarige hebben.
SWZ zet het sneltestapparaat in op locatie Zonhove in Son, zowel voor bewoners als voor zorgmedewerkers. Daarmee verbetert het de kwaliteit van zorg, maar ook de zorgcontinuïteit. Het voorkomt namelijk de uitval van medewerkers die wachten op de covid-testuitslag bij een externe instantie. Het apparaat geeft binnen vijftien minuten een door de GGD erkende testuitslag. Hierdoor is de zorginstelling niet langer afhankelijk van externe organisaties voor een PCR test, met de daarbij behorende wachttijd.
Betrouwbare PCR-test
Verpleegkundig specialist Chantal Dielis kwam op het idee, doordat ze het onmenselijk vond om cliënten, vaak met het denkniveau van een driejarige, zes uur tot soms twee dagen op hun kamer te laten wachten. Het werd tijd voor een andere aanpak, vooral nu duidelijk is geworden dat covid voorlopig nog wel zal blijven. “We zitten hier in de Brainportregio”, zegt Dielis hierover tegen Omroep Brabant. “Het apparaat wordt al gebruikt voor de reizigerstesten en in de zakelijke wereld en nu zetten wij het in de zorgsector in. Dit is een betrouwbare PCR-test. De GGD staat ons hierin bij. Je hoeft hierna niet meer naar de teststraat.”
Voordeel voor cliënt
“Cliënt in quarantaine klinkt zo makkelijk”, schrijft zorginstelling SWZ op haar website, “maar dat is het voor onze cliënten met een meervoudige beperking zeer zeker niet. Zij begrijpen niet waarom zij in afwachting van het resultaat van een PCR-test alleen op hun kamer moeten blijven. Ook voor onze cliënten met niet-aangeboren hersenletsel is het zeer onwenselijk om zo lang in eenzaamheid in het eigen appartement te moeten verblijven.”
Verbetering zorgcontinuïteit
Daarnaast heeft het tot twee dagen niet kunnen inroosteren van medewerkers die wachten op de uitslag van de PCR-test, een grote impact op de zorgcontinuïteit. “En dat geldt niet voor één medewerker binnen onze organisatie maar voor zeker tien medewerkers per dag”, meldt SWZ. “Dat is voor onze organisatie de dagelijkse praktijk. Bijna onmogelijk om dan alle diensten in te kunnen plannen.”
Inspiratie
Tijdens de pilot zal de zorginstelling monitoren op comfort voor de cliënten (in vergelijking met de PCR-testen), op organisatorische hobbels en op kostenbeheersing rondom de inzet van zorgpersoneel. SWZ hoopt hiermee andere zorginstellingen te inspireren om ook buiten de gebaande paden oplossingen te zoeken voor testen op covid voor cliënten en medewerkers.