Hoogopgeleid personeel in de zorg is het meest tevreden met hun functie; twee op de vijf werknemers geven hun baan een 9. Als het gaat om werkgeversimago scoort GGZ het best: de organisatie is de favoriete werkgever onder zorgprofessionals. Dat blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek, uitgevoerd onder ruim 4.000 hoogopgeleide (hbo en wo) Nederlanders.

 

Ondanks de hoge tevredenheid, blijft er altijd ruimte voor verbetering. 41% van de zorgprofessionals verlangt naar een reiskostenvergoeding. De 13e maand is nog altijd het populairst; voor 45% van de zorgprofessionals is dit de meest gewenste arbeidsvoorwaarde. Ook uitbetaald krijgen voor overwerk staat hoog op het wensenlijstje (33%). Deze laatste wens is bij zorgmedewerkers fors meer aanwezig dan bij werknemers in andere functiegroepen (17%).

 

Laagst betaald, maar kortste werkweek
Slechts 16% van het zorgpersoneel verdient meer dan 45.000 euro per jaar. Dat is het laagste percentage van hoogopgeleiden binnen alle onderzochte functiegroepen. Garikai van Weydom, researcher bij de Persgroep Employment Solutions: ‘Het is niet zo gek dat het zorgpersoneel het minst verdient, hun werkweek is ook het kortst. Al zien we wel dat er steeds meer uren gewerkt worden. Het gemiddelde aantal contracturen per week (gemiddeld 31 uur) blijft weliswaar bijna hetzelfde, maar we zien een stijging (+4%) in het aantal werknemers dat 33 tot 40 uur per week werkt. Met het tekort aan zorgpersoneel zal de werkdruk toenemen en de wens naar het uitbetalen van overuren daarmee ook. Werkgevers kunnen hierop in spelen bij het aantrekken en behouden van hoogopgeleid personeel.’

 

Pessimisme over toekomst arbeidsmarkt
Ondanks dat de banen in de zorgmarkt voor het oprapen liggen, is slechts 37% van het zorgpersoneel positief over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt voor het komende jaar. Het zorgpersoneel wordt in verhouding tot andere functiegroepen het minst gevraagd voor andere functies; 46% wordt (vrijwel) nooit benaderd door recruiters. Onder ICT’ers gebeurt dit het meest, 45% van de ICT’ers wordt minstens één keer per maand benaderd. Als zorgmedewerkers zelf besluiten om hun werkgever te verlaten, kiezen zij sneller voor doorstuderen dan hoogopgeleiden in andere functiegroepen. 15% ziet verder studeren als volgende stap in hun carrière, onder financials en ICT’ers (6%) en marketeers en sales professionals (7%) is er minder animo voor een studie.

 

Favoriete werkgevers zorgpersoneel 2018           Favoriete Werkgevers zorgpersoneel 2017
1. GGZ                                                                                    1. GGZ
2. De Politie                                                                            2. GGD
3. Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)                         3. AMC
4. Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC)                 4. St. Antonius Ziekenhuis
5. GGD                                                                                    5. Phillips

 

Over Intermediair
Intermediair is al ruim 50 jaar het grootste carrièreplatform voor hoogopgeleiden en is toonaangevend op het gebied van recruitmentmedia. Met het digitale Intermediair Magazine en Intermediair.nl biedt Intermediair hoogopgeleid Nederland inspiratie, informatie en het beste vacatureaanbod. Intermediair is onderdeel van de Persgroep Employment Solutions.

Over de Persgroep Employment Solutions
Binnen de Persgroep Nederland zijn wij de expert op het gebied van Employment Solutions. Met onze sterke merken Intermediair, Nationale Vacaturebank, Tweakers Elect en de recruitmentactiviteiten van de nieuwsmerken AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en ADR bieden we voor iedere behoefte binnen de dynamische ontwikkelingen van de arbeidsmarkt een oplossing. De Persgroep Nederland is een toonaangevende uitgever van nationale, regionale én lokale nieuwsmerken, magazines, websites en is actief op radio. Het diverse portfolio van de Persgroep Nederland omvat onder andere: AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, ADR, Tweakers.net, Hardware.info, Autotrack.nl en Qmusic. Samen bereiken wij 12,7 miljoen multimediale contacten per dag. Een combinatie die maakt dat de Persgroep Employment Solutions de partner is die werkt voor jou!