Onderzoek door Teleflex Incorporated (NYSE:TFX), een fabrikant van medische hulpmiddelen gericht op het tegemoetkomen aan onbeantwoorde urologische behoeften, heeft uitgewezen dat het UroLift®-Systeem een minimaal invasief alternatief voor medicatie is. De resultaten van het L.I.F.T. IDE-onderzoek hebben aangetoond dat de behandeling na 5 jaar nog steeds verlichting biedt van de symptomen van benigne prostaathyperplasie (BPH), terwijl de seksuele functie behouden blijft.1,2 Wereldwijd zijn 100.000 patiënten behandeld met het UroLift-Systeem. Vier ziekenhuizen in Nederland bieden de behandeling op dit moment aan.

 

Meer dan 750.000 mannen in Nederland hebben benigne prostaathyperplasie (BPH). Dit treedt op met het ouder worden wanneer de prostaat, die bij de man de urinebuis omgeeft, groter wordt en een blokkering gaat vormen in het urinestelsel. De symptomen van BPH omvatten vaak slapeloze nachten en urineproblemen en kunnen leiden tot productiviteitsverlies, depressie en een verminderde levenskwaliteit.

 

Medicatie is vaak de eerstelijnstherapie voor een vergrote prostaat, maar de verlichting kan onvoldoende en slechts tijdelijk zijn. Mogelijke bijwerkingen van medicatie zijn seksuele disfunctie, duizeligheid en hoofdpijn, waardoor vele patiënten stoppen met het gebruik van de geneesmiddelen.

 

Het UroLift-Systeem is een minimaal invasief alternatief voor medicatie en een chirurgische ingreep; het geeft langdurige, betrouwbare verlichting voor patiënten met een vergrote prostaat of BPH, terwijl de seksuele functie behouden blijft.*

 

Het UroLift-Systeem tilt het vergrote prostaatweefsel op en houdt het opzij, zodat de urinebuis niet langer wordt geblokkeerd. Het is niet nodig in het prostaatweefsel te snijden of het weefsel te verhitten of te verwijderen. Een uroloog plaatst kleine implantaten om de prostaatkwabben uit elkaar te houden, om de druk op de urinebuis te verlichten. Het UroLift-systeem kan als poliklinische behandeling worden uitgevoerd.

 

De resultaten van het vijf jaar durende L.I.F.T.-onderzoek hebben aangetoond dat het UroLift-Systeem het volgende biedt:

  • een goed verdraagbare, minimaal invasieve ingreep;
  • snelle vermindering van symptomen na de ingreep terwijl de seksuele functie behouden blijft*;
  • een duurzaam effect, waarbij de IPSS (Internationale Prostaat Symptoom Score) en Qmax (piekstroomsnelheid van de urine) respectievelijk 36% en 44% verbetering ten opzichte van de uitgangssituatie blijven tonen;
  • een verbetering van de score voor levenskwaliteit (Quality of Life, QoL) van 50% over 5 jaar;
  • een duurzame behandeling met een laag herbehandelingspercentage van 2-3% per jaar.1

De meest voorkomende bijwerkingen van de behandeling met het UroLift-systeem zijn hematurie, dysurie, mictiedrang, bekkenpijn en aandrangsincontinentie, zo blijkt uit de klinische studie.1 Patiënten geven aan dat de meeste symptomen licht tot matig van aard waren en binnen twee tot vier weken na de behandeling verdwenen.

Vier ziekenhuizen in Nederland bieden op dit moment de UroLift-behandeling aan.
Dr. Vrijhof, uroloog bij het Catharina Ziekenhuis, is één van de urologen die de behandeling kan toepassen. “Het UroLift-Systeem is een doorbraak voor urologie en mannen met een vergrote prostaat. Het is de enige ingreep voor BPH waarbij is gebleken dat de erectie- en ejaculatiefunctie behouden blijven. Omdat de ingreep minimaal invasief is, kunnen de patiënten snel hun dagelijkse routine hervatten.”

 

Over het UroLift®-Systeem

Het door de FDA (in de VS) goedgekeurde UroLift-Systeem is een bewezen, minimaal invasieve technologie voor de behandeling van symptomen van de onderste urinewegen als gevolg van benigne prostaathyperplasie (BPH). De permanente UroLift-implantaten, geplaatst tijdens een minimaal invasieve poliklinische transurethrale ingreep, verlichten prostaatobstructie en openen de urinebuis onmiddellijk zonder in het prostaatweefsel te snijden, het te verhitten of te verwijderen. Klinische gegevens van een gerandomiseerde gecontroleerde studie met 206 patiënten hebben aangetoond dat patiënten met een vergrote prostaat waarbij UroLift-implantaten zijn geplaatst, een snelle en duurzame verbetering van hun symptomen en urinestroomsnelheid meldden zonder dat de seksuele functie werd aangetast.*,1,2 De patiënten hadden ook een significant verbeterde levenskwaliteit. Wereldwijd zijn meer dan 100.000 mannen behandeld met het UroLift-Systeem. De meest voorkomende gemelde bijwerkingen zijn hematurie, dysurie, mictiedrang, bekkenpijn en aandrangsincontinentie. De meeste symptomen waren licht tot matig van aard en verdwenen binnen twee tot vier weken na de ingreep. De prostatische urethra lift-procedure met het UroLift-Systeem wordt aanbevolen voor de behandeling van BPH in de klinische richtlijnen van zowel de American Urological Association als de European Association of Urology. Het UroLift-Systeem is beschikbaar in de VS, Europa, Australië, Canada, Mexico en Zuid-Korea. Meer informatie vindt u op www.urolift.nl.

 

Over Interventionele Urologie van Teleflex

De businessunit Interventionele Urologie van Teleflex is gericht op de ontwikkeling van innovatieve, minimaal invasieve en klinisch effectieve hulpmiddelen die tegemoetkomen aan onbeantwoorde behoeften op het gebied van urologie. In eerste instantie richten wij ons op verbetering van de zorgstandaard voor patiënten met BPH door middel van het UroLift-Systeem, een minimaal invasief Systeem met permanente implantaten dat de symptomen behandelt terwijl de normale seksuele functie behouden blijft. Meer informatie vindt u op www.NeoTract.com.

 

Over Teleflex Incorporated

Teleflex is een wereldwijde leverancier van medische technologieën die bedoeld zijn om de gezondheid en levenskwaliteit van de mensen te verbeteren. Wij passen doelgerichte innovatie toe – een voortdurend streven naar tegemoetkoming aan onbeantwoorde klinische behoeften – die ten goede komt van patiënten en medische zorgverleners. Onze portefeuille is gevarieerd, met oplossingen op het gebied van vasculaire en interventionele benadering, chirurgie, anesthesie, hartbewaking, urologie, spoedeisende hulp en respiratoire zorg. Alle medewerkers van Teleflex, overal ter wereld, begrijpen dat wat wij elke dag doen, een verschil maakt. Meer informatie vindt u op www.Teleflex.com.

 

Teleflex is eigenaar van Arrow®, Deknatel®, Hudson RCI®, LMA®, Pilling®, Rusch®, UroLift® en Weck® – vertrouwde merken die allemaal een gevoel van doelgerichtheid delen.

 

——-

 

* Geen de novo (nieuwe) aanhoudende erectie- of ejaculatiestoornis

1 Roehrborn et al. Can J Urol 2017

2 McVary, J Sex Med 2014