De ziekte ME is niet onverklaarbaar. Vanuit deze optiek wordt 26 september a.s. in het AMC een congres gehouden.
In het buitenland wordt al veel diepgravend onderzoek gedaan naar de fysieke oorzaken van ME. Nederland houdt zich tot nu toe vast aan gedragstherapie, of zelfs een totale ontkenning van de ziekte. Het doel van het Nederlands ME Congres is hier verandering in te brengen. Op 26 september a.s. wordt een bijzonder congres gehouden in het AMC te Amsterdam.
Vooraanstaande medische experts uit binnen- en buitenland zullen lezingen houden over de laatste stand van zaken met betrekking tot onderzoek en behandeling van ME. Uitgangspunt is het bijscholen van artsen toegespitst op de praktijk. Met dit congres wil de organisatie aan de medische specialisten die met ME patiënten te maken hebben de best passende behandelmethodes aanreiken.
Begin dit jaar publiceerde het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM) een baanbrekend rapport over ME. De belangrijkste conclusie is dat ME een chronische, invaliderende, multisystemische fysieke ziekte is, en geen inbeelding of een gevolg van psychisch lijden. Verder concludeert het rapport dat kennis over en onderzoek naar de ziekte fors tekort schieten, en dat waarschijnlijk op grote schaal onderdiagnostiek plaatsvindt.
In Nederland hebben huisartsen, internisten, neurologen, keuringsartsen en verzekeringsartsen dagelijks te maken met patiënten met ME. Bijscholing op dit gebied is daarom van groot belang. Deze noodzaak wordt nog eens onderstreept door de vraag van de Gezondheidsraad om tot een advies te komen met betrekking tot ME. Dit naar aanleiding van de petitie voor erkenning en betere behandeling van ME, bekrachtigd met 56.000 handtekeningen.
De Noorse premier zei onlangs terecht in een interview: ‘Het ergste is nog dat wij ook niet erg hard gewerkt hebben om aan die kennis te komen. Het is belangrijk dat de gezondheidszorg ME-research tot een prioriteit maakt’.
Meer informatie over het congres is te vinden op: www.mecongres.nl