Efpia, de Europese koepelorganisatie voor geneesmiddelenfabrikanten start een campagne om mensen ervan bewust te maken geen oude medicijnen in het toilet te gooien.

Maar wat moet je dan doen met oude geneesmiddelen uit je medicijnkastje, die je niet meer gebruikt of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken? Het antwoord is simpel: naar de apotheek of het afvalbrengstation brengen of met het klein chemisch afval meegeven. Veiligheid van patiënten staat voorop.
Oude geneesmiddelen worden altijd vernietigd door de gemeente. Dit lijkt zonde, maar is vooralsnog wel noodzakelijk. Want ook al krijgt een apotheker een dichte verpakking terug, dan kan hij de geneesmiddelen niet aan een ander meegeven.
Dat is zo omdat hij nooit honderd procent zeker kan weten of een geneesmiddel wel op de juiste temperatuur is bewaard door de eerste ontvanger.  Zowel warmte als kou – en ook schudden in zeldzame gevallen –  kunnen namelijk van invloed zijn op de werking van een medicijn. Kortom, de veiligheid van patiënten staat áltijd voorop.
Er lopen nu wel onderzoeken of dat het mogelijk is om teruggebrachte, dure geneesmiddelen opnieuw uit te geven, bijvoorbeeld door ze uit te rusten met een temperatuurchip die aangeeft of het medicijn niet te koud of te warm is geworden. Maar de uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend.
Daarom is het tot die tijd verstandig om oude medicijnen gewoon naar de apotheek of naar het afvalbrengstation te brengen. Of om ze mee te geven met het klein chemisch afval. Zodat ze op de juiste manier kunnen worden vernietigd.
Handige tips
Ten slotte hebben we nog wat handige tips voor gebruikers van geneesmiddelen.
* Gebruik de geneesmiddelen die je van een arts krijgt voorgeschreven, precies volgens instructie.
* Gebruik nooit geneesmiddelen van iemand anders. Dat kan schadelijk zijn, ook al heb je dezelfde klachten.
* Gebruik nooit geneesmiddelen die over datum zijn. Of medicijnen die op een andere wijze bewaard zijn dan staat aangegeven op de verpakking of in de bijsluiter.
* Spoel geneesmiddelen niet door gootsteen of de wc en gooi ze niet in de vuilnisbak. Breng ze naar de apotheek, het afvalbrengstation.