Om lichaamsbeweging en het correct innemen van medicatie te stimuleren onder patiënten met hartfalen ontwikkelde Rony Oosterom-Calo samen met Phillips, een tabletapplicatie.
Veel patiënten met hartfalen houden zich onvoldoende bezig met zelfzorg waarmee ze onder andere kunnen voorkomen dat ze worden opgenomen in het ziekenhuis. Ze bewegen bijvoorbeeld te weinig en houden zich niet goed aan de medicatievoorschriften, terwijl dat erg belangrijk is voor deze patiënten. Om lichaamsbeweging en het correct innemen van medicatie te stimuleren ontwikkelde Rony Oosterom-Calo, in een onderzoekssamenwerking-project tussen VUmc en Phillips, een tabletapplicatie genaamd Motivate4Change. Oosterom-Calo promoveert op 25 september bij VUmc.
Hartfalen is een chronische aandoening waarbij de pompfunctie van het hart is verminderd en waarbij acute verergering van de klachten tot regelmatige ziekenhuisopnames leidt. Hartfalen is ongeneselijk, maar patiënten kunnen ermee leren leven door zich aan een bepaalde levensstijl te houden, zoals voldoende bewegen, minder vocht en zout tot zich te nemen en door hun gewicht goed in de gaten te houden. Het blijkt echter dat veel hartpatiënten zich onvoldoende bezig houden met zelfzorg.
Tabletapplicatie Motivate4Change
Om lichamelijke activiteit en het correct innemen van medicatie te stimuleren onder patiënten met hartfalen, ontwikkelde Rony Oosterom-Calo een interventie voor patiënten met hartfalen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze tabletapplicatie, genaamd Motivate4Change, maakt gebruik van interactieve technologie en geeft patiënten persoonlijke feedback en advies op maat. “Het voordeel van Motivate4Change is dat het advies geeft op een moment dat het de patiënt schikt, en dat het verplegend personeel ontlast wordt omdat zij de adviezen niet hoeven te geven”, zegt Oosterom-Calo. “De adviezen die de applicatie geeft zijn onder andere afgestemd op de kennis en ervaren barrières van de patiënt. Iemand die slecht weer als barrière ziet om te bewegen krijgt daar tips voor, terwijl iemand die slecht weer niet als barrière ziet die tips niet krijgt.” Uit het onderzoek van Oosterom-Calo blijkt dat patiënten over het algemeen positief zijn over Motivate4Change, maar dat er ook nog verbeterpunten zijn om nog beter af te stemmen op de patiënt en de setting.

Uit literatuuronderzoek en de ervaringen van patiënten en verpleegkundigen bleek dat patiënten met hartfalen wekelijks verontrustend weinig lichamelijk actief zijn. “Waarschijnlijk zorgt de lage hoeveelheid lichamelijke activiteit bij deze patiënten voor lichamelijke beperkingen”, zegt Oosterom-Calo. Ook bleek dat zowel patiënten als verpleegkundigen wel met Motivate4Change wilden werken en dat uitvoering in het ziekenhuis haalbaar is wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zoals het bieden van een comfortabele zitplaats en ondersteuning voor patiënten bij het leren omgaan met de applicatie.
Promovendus:  R. Oosterom-Calo
Titel proefschrift: Promoting Self-care Behavior among Heart Failure Patients
Promotor:  prof.dr.ir. J. Brug
Copromotoren:  dr. W.J.J. Stut, dr. S.J. te Velde

Datum 25 september 2015
Tijd 13:45 tot 14:45
Locatie Aula, Vrije Universiteit