Van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 september vindt in MECC Maastricht een internationaal congres plaats over tabaksverslaving.
Topwetenschappers uit meer dan dertig verschillende landen bespreken op het zogeheten SRNT-E 16th Annual Conference de laatste stand van zaken op het vakgebied. Zo zal onder andere de stormachtige ontwikkeling rondom de E-sigaret één van de speciale thema’s zijn tijdens de conferentie. De organisatoren, prof. dr. Onno van Schayck en prof. dr. Marc Willemsen van het Maastricht UMC+, zijn verheugd dat het congres dit jaar Maastricht aandoet: “Samenwerking en kennisdeling zijn in de wetenschappelijke wereld van groot belang. Het is dan ook een bijzondere eer dat zoveel experts dit jaar bij elkaar komen in Maastricht.”
Hoe belangrijk is de genetische aanleg voor roken? Wat zijn de beste methoden op dit moment om te stoppen met roken? Is de elektronische sigaret een veilig alternatief voor het roken van sigaretten? Slechts een aantal vragen op het gebied van tabak- en nicotine-onderzoek waarop wetenschappers en behandelaars  een antwoord proberen te vinden. Tijdens het 16e congres van de Europese vereniging voor onderzoek naar tabaksverslaving bespreken de wetenschappers de laatste stand van zaken.
Elektronisch roken
Een opmerkelijke ontwikkeling die momenteel wereldwijd plaats vindt, is de sterke toename van het aantal mensen dat een E-sigaret gebruikt. De elektronische sigaret bevat weliswaar nicotine, maar minder giftige stoffen dan in tabaksrook. “Het is echter nog maar de vraag of de E-sigaret geen gezondheidrisico’s heeft”, zegt Van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde. “in een aantal Europese landen is de elektronische sigaret bijvoorbeeld ook een trend  onder jongeren, terwijl we nog niet precies weten of zij hierdoor worden gestimuleerd om over te gaan op ‘echt’ roken.” Tijdens het congres vindt op vrijdag dan ook een speciaal symposium over de E-sigaret plaats, waarin de nieuwste ontwikkelingen hierover de revue passeren.
Het SRNT-E 16th Annual Conference vindt plaats van 10 – 12 september in het congrescentrum MECC Maastricht.  Het congresthema is “The bigger picture towards multidisciplinarity in nicotine and tobacco research”.  Voor meer informatie over het congres en het programma: www.srnt-e2015.com