Prof.dr. Jeroen Geurts wordt per 1 januari 2017 voorzitter van de huidige organisatie ZonMw en lid van de raad van bestuur van NWO. Begin 2019 zal ZonMw integreren in NWO. Geurts gaat deze functies combineren met zijn werkzaamheden als wetenschapper bij VUmc.

Jeroen Geurts is hersenonderzoeker en sinds 2012 hoogleraar translationele neurowetenschappen bij VUmc. Hij promoveerde in 2005 bij VUmc op onderzoek naar grijzestofbeschadigingen bij MS.  Zijn onderzoek richt zich nog steeds op MS, maar hij werkt met zijn team ook aan andere neurodegeneratieve aandoeningen als de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Geurts ontving meermalen grote nationale en internationale subsidies en prijzen en is (co-)auteur van meer dan 150 wetenschappelijke publicaties.

Tussen 2013 en 2015 was hij voorzitter van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. Hij was tevens nauw betrokken bij de totstandkoming van de Nationale Wetenschapsagenda. Naast zijn wetenschap steekt Geurts veel tijd in het vertalen van zijn onderzoek naar een breder publiek, onder meer door het schrijven van artikelen en boeken en via optredens op radio en tv. Onder zijn initiatief werd stichting Brein in Beeld opgericht, een organisatie die ernaar streeft om wetenschappelijke kennis voor breder publiek toegankelijk te maken en interdisciplinair onderzoek tussen (neuro)wetenschappers te stimuleren.

Bron en foto: VUmc