Met behulp van ‘machine learning’ is het dr. ir. Alle Meije Wink en zijn collega’s van de afdeling radiologie, nucleaire geneeskunde en PET research van VUmc gelukt om de diagnose alzheimer te herkennen in een groep van bijna 300 mensen.

In het wetenschappelijke tijdschrift Radiology zijn de resultaten van de studie gepubliceerd.

De groep deelnemers bestond uit 100 patiënten die waarschijnlijk alzheimer hadden, 60 personen met milde cognitieve klachten, 100 mensen met subjectieve klachten en 26 gezonde proefpersonen. Tussen 2010 en 2012  kregen zij speciale hersenscans, de ASL-MRI, die meet hoeveel bloed er in het hersenweefsel wordt opgenomen. Met de gegevens uit deze hersenscans kon software, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, met een nauwkeurigheid van 82 tot 90 procent onderscheid maken tussen patiënten met verschillende stadia van de ziekte van Alzheimer. Wink: ‘Dit is een eerste stap naar een toekomst waarin software het oordeel van neurologen kan ondersteunen en versnellen.’ Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie waarbij computerprogramma’s zelf kunnen leren als ze nieuwe data krijgen, zonder dat ze daarvoor speciaal geprogrammeerd hoeven te worden.

Het onderzoek van Alle Meije Wink, Frederik Barkhof en Ernesto Sanz-Arigita is onderdeel van het innovatieprogramma Memorabel van ZonMW en maakt deel uit van het Deltaplan Dementie. Doel van het programma is de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de aan hen geleverde zorg en ondersteuning te verbeteren.

Lees meer over het onderzoek van dr.ir. Alle Meije Wink.

Bron: VUmc