Succes en mislukking liggen regelmatig zeer dicht bij elkaar bij het ontwikkelen van nieuwe medische interventies. Wat bepaalt of de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel, celtherapie of medisch apparaat topt of flopt, is de ene keer te danken aan de grillen van de  wetenschap en de volgende keer aan puur strategische of zakelijke beslissingen. Als biomedische onderzoeker moet je jezelf – als je tenminste wilt overleven in die wereld – wapenen met kennis: je moet slimmer zijn dan de rest. Daarom lanceert het LUMC een nieuw initiatief: Paul Janssen Futurelab Leiden.

“Futurelab is een opleiding bedoeld voor reeds afgestudeerde biomedische wetenschappers uit het bedrijfsleven en de academische wereld”, vertelt Futurelab-directeur Marcel Kenter. “Het gaat om specialisten die zich willen verbreden en een serieuze carrièrestap willen maken. We richten ons op ondernemende professionals uit de hele wereld. En met het hoge niveau en unieke programma dat we bieden is dat ook zeker geen gekke ambitie.”

Trainingsprogramma
Met een subsidie van 2 miljoen euro van ZonMw en Health~Holland en in samenwerking met het Center for Human Drug Research en de Universiteit Leiden, ontwikkelt Paul Janssen Futurelab Leiden de komende jaren een uitgebreid trainingsprogramma voor ondernemende biomedische professionals. Het gaat om blended learning, waarbij deelnemers zowel een online als een on-campus programma volgen. Bijzonder is dat de deelnemers kakelverse casuïstiek uit ‘de echte wereld’ voorgeschoteld krijgen.

Learning by doing
Het ontwikkelen van nieuwe medische interventies door bedrijven en universitair medische centra en deze beschikbaar maken voor patiënten is razend ingewikkeld geworden. Futurelab is bovenal een inspirerende leeromgeving. Het biedt getalenteerde biomedische onderzoekers een breed scala aan onderwerpen zoals biomedische wetenschap, klinisch onderzoek, financiën en intellectueel eigendom. Kenter: “Van al die onderwerpen moet je kennis hebben om leiding te geven aan het ontwikkelen van een nieuwe medische interventie. ‘Learning by doing’ is dé manier om die kennis op te doen.”

Aanmelden voor de eerste module, getiteld Clinical Development, is mogelijk via de website van Paul Janssen Futurelab Leiden.

Foto: fragment website Futurelab Leiden

Bron: LUMC