In het Erasmus MC is de afgelopen maanden een succesvolle proef uitgevoerd met een zogenaamde Hololens van Microsoft. De neurochirurgen gebruikten de Hololens als navigatiesysteem voor het lokaliseren van hersentumoren. Dit zorgde voor een verhoogde concentratie en aandacht van de chirurg. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift World Neurosurgery.

 

Bij operaties aan de hersenen wordt normaliter gebruik gemaakt van schermen waarop MRI beelden van de hersenen van de patiënt worden getoond. De hersenchirurg gebruikt die beelden als een landkaart om bijvoorbeeld een tumor te lokaliseren: het neuronavigatie systeem. In het Erasmus MC is nu voor het eerst bij een groep van 25 patiënten een nieuwe navigatietechniek getest, namelijk met de Hololens van Microsoft. Daarmee “ziet” de chirurg waar de tumor zich bevindt terwijl hij naar de patiënt kijkt in plaats van naar een scherm naast de patiënt. Eerder gemaakt 3D MRI beelden worden dan geprojecteerd in de bril waarmee de chirurg naar de patiënt kijkt.

 

Op basis van MRI-scans werd een 3D model gemaakt van de hersenen en de tumor. Dit model werd omgezet naar een hologram en ingeladen in de Hololens. Het hologram werd op de operatiekamer op het hoofd van de patiënt geplaatst, zodat de neurochirurg de tumor in het hoofd van de patiënt direct kon zien en kon lokaliseren. De tumor werd vervolgens afgetekend met zowel de Hololens als het gebruikelijke neuronavigatie systeem. Het verschil werd opgemeten en gerapporteerd. De neurochirurg kon met de Hololens de tumor direct in het hoofd van de patiënt zien al voordat de operatie begon, zonder naar een scherm te moeten kijken.

 

“Dit zorgde voor betere concentratie en aandacht van de neurochirurg op de operatiekamer. De nauwkeurigheid van de Hololens in het lokaliseren van de tumor verschilde gemiddeld 4 millimeter, vergeleken met het navigatiesysteem. Meer onderzoek is nodig om de nauwkeurigheid verder te verbeteren, maar de resultaten zijn hoopgevend”, zeggen Fatih Incekara, arts-onderzoeker op de afdelingen Radiologie en Neurochirurgie en dr. Arnaud Vincent, neurochirurg.

Bron: Erasmus MC