Chirurg Caroline Andeweg van ziekenhuis St Jansdal is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op het onderwerp diverticulitis, een ontstekingsziekte van de dikke darm en een veel voorkomende aandoening.
In haar proefschrift, met als titel ‘Changing strategies in diverticulitis’, geeft zij antwoord op belangrijke vragen over onderzoek en behandeling van diverticulitis.
Het onderzoek van Andeweg richtte zich op de traditionele methode van behandeling van diverticulitis en op patiënten die acuut onderzocht moesten worden. In haar proefschrift beschrijft zij onder andere dat je als medisch specialist vooral goed naar de klachten en belemmeringen van patiënten moet kijken en niet zomaar de standaardbehandeling moet inzetten.
Naar aanleiding van het onderzoek zijn al diverse veranderingen doorgevoerd in de behandeling van diverticulitis. Samen met andere diverticulitis experts in Nederland heeft Andeweg de richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van acute diverticulitis van de colon’ geschreven, een naslagwerk voor alle medisch specialisten die patiënten met diverticulitis behandelen.
Andeweg: “Door onderzoek te doen komen wij steeds dichterbij de beste behandeling voor patiënten met diverticulitis en dat geeft mij veel voldoening.”
Caroline Andeweg voltooide haar opleiding tot chirurg in het UMC St Radboud Nijmegen. Sinds 2010 is zij werkzaam als chirurg binnen de maatschap chirurgie van ziekenhuis St Jansdal. Haar aandachtsgebieden zijn gastro-intestinale en oncologische chirurgie. Voor het onderzoek werkte zij samen met diverse nationale en internationale groepen die van diverticulitis studie hebben gemaakt.