armprothese-cleveland clinic
Foto: Cleveland Clinic

Amerikaanse onderzoekers van de Cleveland Clinic hebben een armprothese ontwikkeld die gevoel kan terugkoppelen naar de hersenen. Dit betekent dat de persoon met de armprothese iets kan oppakken zonder te kijken wat hij of zij doet.

Het internationale onderzoeksteam heeft hiermee een bionisch systeem ontwikkeld dat drie belangrijke functies combineert: intuïtieve motorbesturing, aanraak- en greepkinesthesie en het intuïtieve gevoel van het openen en sluiten van de hand. Ze hebben hier recent over gepubliceerd in Science Robotics.

Sensoren

Volgens hoofdonderzoeker dr. Paul Marasco gedragen mensen met traditionele protheses zich anders dan mensen zonder amputatie tijdens het uitvoeren van taken in het dagelijks leven, omdat ze niet kunnen voelen met hun ledematen. Hun hersenen weten niet automatisch waar hun hand zich bevindt en of deze iets aanraakt. Ze kunnen een object alleen vastpakken door te kijken wat ze met hun armprothese doen. Maar met de nieuwe Amerikaanse armprothese kunnen zij wél zonder te kijken iets vastpakken, net zoals mensen met een normale arm. Dit komt doordat sensoren op de stomp of schouder beweging en aanraking van de hand via de huid terugkoppelen aan de hersenen.

Zonder kijken

Met de nieuwe armprothese en geavanceerde evaluatietools konden de onderzoekers zien dat de hersenen en gedragsstrategieën van de studiedeelnemers veranderden zoals bij mensen zonder amputatie. Ze hoefden niet langer op hun armprothese te letten, maar konden dingen vinden zonder te kijken en ze konden hun fouten effectiever corrigeren.