Bravis-narcosegassen-CO2 reductie
Het team dat in het Bravis ziekenhuis heeft meegewerkt aan het hergebruik van de narcosegassen, v.l.n.r. anesthesioloog Roland van Wandelen, accountmanager Jacqueline Kamsma van Baxter Medication Delivery & Pharma, applicatiespecialist Johan van Nieuwburg van GE Healthcare en medisch elektronicus Ad van Ginneken. Gehurkt: anesthesiemedewerker Ron van Tilburg. (Foto: Bravis Ziekenhuis)

Als bijdrage aan de CO2-reductie stopt het Bravis-ziekenhuis als eerste ziekenhuis in Nederland met de uitstoot van narcosegassen. Daarmee realiseren zij jaarlijks een CO2-besparing die vergelijkbaar is met 2,2 miljoen autokilometers.

Anesthesioloog Roland van Wandelen spant zich al jaren in voor het verduurzamen van de operatiekamers in het Bravis. “Tijdens een operatie kun je patiënten op twee manieren in slaap houden: via het infuus en door het inhaleren met narcosegassen. Het inhaleren heeft mijn voorkeur, omdat je dan de narcose nog mooier kunt sturen”, legt hij uit. “Het nadeel is dat het broeikasgassen zijn, dus is de uitstoot slecht voor het milieu. De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot die door mensen wordt veroorzaakt. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door de narcosegassen. Daarom heb ik me ingezet voor een oplossing voor dit probleem en het aangekaart bij leverancier Baxter.”

Opvangen van narcosegassen
narcosegassen-Bravis-Co2 reductie
Foto: Bravis Ziekenhuis

Op zoek naar een oplossing vond Baxter samenwerking met ZoeSys. Zij hebben een apparaat gemaakt voor het opvangen van narcosegassen bij dierenartsen of praktijken zonder afzuiging. ZoeSys heeft het apparaat nu ook doorontwikkeld voor narcosegassen in het ziekenhuis. Het werkt doordat de gassen die anders naar buiten gaan, worden opgevangen in busjes met kokosfilterkorrels die het gas adsorberen. In de fabriek wordt het gas uit de filters gehaald, schoongemaakt en opnieuw als grondstof gebruikt voor nieuwe narcosegassen. Daarmee is het volledig recyclebaar, net zoals de materialen.

Milieumaatregel

In Europa zijn al enkele ziekenhuizen die met het systeem werken. “Wij zijn het eerste ziekenhuis in Nederland”, zegt de anesthesioloog. “Bravis ziet het belang in van deze milieumaatregel en is bereid om de jaarlijkse kosten van zo’n 25.000 euro op zich te nemen. Sinds half augustus wordt het systeem gebruikt in de operatiekamers op de locatie Roosendaal. Vanaf de eerste dag verloopt het prima. Voor de patiënt is er niets veranderd. Alleen stoten we nu veel minder broeikasgassen uit. Op jaarbasis scheelt het zo’n 220.000 kg CO2. Dat kun je vergelijken met 2,2 miljoen autokilometers en is een mooi resultaat.”