Toegankelijke, kwalitatief goede en betaalbare zorg faciliteren voor patiënten uit het grensgebied Rhein-Waal, dat is het doel van de samenwerking tussen het Radboudumc en zorgverzekeraar AOK Rheinland/Hamburg.
Op donderdag 3 december tekenden Paul Smits, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc en Günter Wältermann, voorzitter van het bestuur van AOK Rheinland/Hamburg de samenwerkingsovereenkomst.
Door de geografische ligging van het Radboudumc, is het ziekenhuis voor patiënten in het grensgebied Rhein-Waal het aangewezen centrum voor complexe en hoogwaardige zorg. Patiënten uit Duitsland die in het Radboudumc worden behandeld, lopen nu echter tegen praktische problemen aan. Zo worden patiënten geconfronteerd met ingewikkelde administratieve handelingen, omdat bijvoorbeeld de wijze van declareren anders is. Ook is er voor Duitse patiënten onvoldoende informatie in hun eigen taal te vinden. Smits: “Het Radboudumc gelooft sterk in samenwerking via netwerken, niet alleen in Nederland maar ook over de grens. Met de samenwerking met AOK kunnen we de praktische problemen oplossen en de patiënten uit Duitsland ook optimale zorg bieden.”
Een ander doel van de samenwerking is het uitwisselen van kennis/ideeën tussen beide partijen om te leren van elkaar. Dit kan uitvloeien in concrete projecten. Te bespreken thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn het toepassen/ontwikkelen van (technologische) innovatie en het organiseren/aanbieden van integrale zorg aan de patiënt. Wältermann: “Sinds vele jaren werken het Radboudumc en AOK succesvol samen. Door deze overeenkomst zal deze samenwerking een nieuwe impuls krijgen. Wij gaan meer partijen uit de zorg in deze regio in ons netwerk halen en een hoogwaardige en efficiënte zorg ter plaatse garanderen. Door transparantie, informatie en service zal de verzekerde een makkelijke toegang krijgen tot grensoverschrijdende zorg.”
 
Bron: Radboudumc.