Bravis_narcosegassen_prijs
Anesthesioloog Roland van Wandelen die in het Bravis ziekenhuis het initiatief nam voor de recyclebare narcosegassen (Foto: Bravis)

Het Bravis ziekenhuis heeft de juryprijs voor het beste duurzame zorginitiatief van 2021 gewonnen. Bravis krijgt de prijs omdat het als eerste ziekenhuis van Nederland is gestopt met de uitstoot van narcosegassen. De uitreiking vond plaats tijdens het online Congres Duurzame Zorg van VWS.

Anesthesioloog Roland van Wandelen stond aan de basis van dit initiatief. Hij mocht de prijs in ontvangst nemen en zijn initiatief toelichten. In het Bravis ziekenhuis worden de narcosegassen die vrijkomen niet langer naar buiten afgevoerd, maar opgevangen in busjes met kokosfilterkorrels. In een fabriek in Duitsland wordt het gas uit de filters gehaald, schoongemaakt en opnieuw als grondstof gebruikt voor nieuwe narcosegassen. Hiermee zorgt het Bravis ziekenhuis voor een jaarlijkse CO2-besparing die vergelijkbaar is met ruim 2 miljoen autokilometers.

Innovatief

In aanloop naar het Congres Duurzame Zorg van donderdag werden de duurzame initiatieven beoordeeld door een jury die bestond uit Dirk Jan Sloots, Michel van Schaik en Greet Prins. Zij vonden de recyclebare gassen van het Bravis ziekenhuis innovatief, goed uitvoerbaar en in principe opschaalbaar. Sinds half augustus wordt het systeem gebruikt in de operatiekamers op de locatie Roosendaal.

Lees ook: 

Bravis stopt als eerste Nederlandse ziekenhuis met uitstoot narcosegas