De Arnhemse wethouder Anja Haga heeft aan Rijnstate de titel ‘Fairtrade ziekenhuis’ toegekend.  Onder andere door het gebruik van fairtrade koffie en thee op alle locaties voldoet het ziekenhuis aan de eisen voor deze titel. Rijnstate is het eerste Fairtrade ziekenhuis van Nederland.

Jaarlijks worden er 2,9 miljoen kopjes koffie geschonken in Rijnstate en zo’n 900.000 zakjes thee gebruikt. Alle koffie en thee in het ziekenhuis is fairtrade. Jankees Cappon, van de Raad van bestuur van Rijnstate: “Zorgen doen we niet alleen voor patiënten van nu. We willen als Rijnstate ook bijdragen aan een betere leefomgeving voor toekomstige generaties. De keuze voor Fairtrade koffie en thee is dan ook heel vanzelfsprekend.”

Naast de koffie en thee zal binnenkort een deel van het broodbeleg in het personeelsrestaurant Fairtrade zijn. Sinds 2015 krijgen alle nieuwgeborenen in Rijnstate een babymutsje dat fairtrade is geproduceerd. Met de acceptatie van de titel Fairtrade Ziekenhuis zegt Rijnstate toe het fairtrade gedachtegoed verder uit te dragen.

Duurzame handel
Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen.
Leveranciers van Fairtrade ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten en werken onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

De keuze voor fairtrade producten past in het beleid van Rijnstate om steeds meer gebruik te maken van duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, milieu, afvalstromen, duurzame mobiliteit, inkoop en het verantwoord gebruik van grondstoffen en materialen in bouw- en renovatieprojecten.

Bron en foto: Rijnstate