Opstaan uit een diepe sofa, over ruw terrein lopen, of de trap op; als je benen verlamd zijn kun je dat wel vergeten. Het TU Delft studententeam Project MARCH wil daar verandering in brengen en ontwikkelt en bouwt dit jaar een nieuw exoskelet. Dit is een ondersteunend frame dat buiten het lichaam wordt gedragen. Met deze nieuwe medisch technologische ontwikkeling willen de studenten  mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren.  Op 24 maart onthullen de studenten het ontwerp van dit nieuwe exoskelet op de TU Delft.  Martin van Rijn, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is daarbij aanwezig en zal in gesprek gaan met de dwarslaesiepatiënt die deel uitmaakt van het team.

Door het bouwen van een gebruiksvriendelijk en veelzijdig exoskelet
wil Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen.

De studenten vinden het belangrijk dat mensen met een dwarslaesie een extra hulpmiddel krijgen náást de rolstoel. Daarom leveren zij deze bijdrage aan deze opkomende technologie. Door het bouwen van een gebruiksvriendelijk en veelzijdig exoskelet wil Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw laten lopen. ‘Dat is heel belangrijk want hiermee neemt de bewegingsvrijheid van de gebruiker toe en verbeteren sociale contacten met bijvoorbeeld familie, vrienden en collega’s omdat ze weer met elkaar op ooghoogte kunnen communiceren. Het gebruiken van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. We zijn dan ook enorm trots dat we het nieuwe ontwerp op 24 maart aan de buitenwereld kunnen presenteren’, zegt Donald Dingemanse, teammanager van Project MARCH.

Maatschappelijke waarde
Tijdens de design presentatie wordt niet alleen het nieuwe design onthuld, ook het maatschappelijke belang van deze technologische ontwikkeling wordt belicht. Martin van Rijn, demissionair staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport praat de bezoekers bij over de huidige situatie van exoskeletten in de zorg en in de maatschappij. Ook gaat hij met Ruben de Sain, de dwarslaesiepatiënt met wie de studenten samenwerken, in gesprek over onder meer de mogelijkheden op het gebied van zorgverzekeringen, crowdfunding en de toekomstige ontwikkelingen van het exoskelet.

Eerder ontwerp
Project MARCH ontwikkelde eerder al een exoskelet. In september 2015 is het project opgericht door studenten van de TU Delft en heeft het eerste team de MARCH I ontworpen en gebouwd. Elk jaar zal een groep studenten een jaar fulltime werken aan het verbeteren van de exoskelettechniek. Na het eerste jaar bleek dat er ruimte was voor verbeteringen en de technologie op veel gebieden nog geoptimaliseerd kon worden. Daarom is het nieuwe team sinds september 2016 de uitdaging aangegaan een compleet nieuw exoskelet te ontwerpen, de MARCH II. Dit is het ontwerp dat gepresenteerd wordt op vrijdag 24 maart op de TU Delft.

Meer informatie

Bron: TU Delft